Στον σημαντικό παράγοντα της έγκαιρης λήψης περιοριστικών μέτρων στη χώρα αναφέρεται σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας, Ηλίας Μόσιαλος. Παραπέμποντας σε ανάλυση του Imperial College για την επίδραση των μέτρων στην Ελλάδα, υπογραμμίζει πως «οι πιο σημαντικές επιπτώσεις στη μείωση της διασποράς της νόσου ήταν το κλείσιμο των σχολείων και το lockdown που ακολούθησε αρκετές ημέρες μετά».
Σύμφωνα με τα γραφήματα που παρουσιάζονται στην ανάλυση του Imperial College αποδεικνύεται πως απάντηση για τους μειωμένους θανάτους σε σχέση με την παρουσία λοίμωξης από κορονοϊό –βάσει ενός αλγόριθμου τον οποίο χρησιμοποιούν- αποτελούν οι παρεμβάσεις των αρμοδίων αρχών.
Παρεμβάσεις, που ξεκίνησαν από τον περιορισμό στο σπίτι όσων εμφάνιζαν κάποια συμπτώματα, το κλείσιμο των σχολείων, την επιβολή τήρησης αποστάσεων σε καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ μέχρι την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και τον περιορισμό μετακινήσεων.
«Για να αποκτήσουμε διαίσθηση ότι αυτό είναι αποτέλεσμα δεδομένων και όχι απλώς συνέπεια πολύ περιορισμένων παραδοχών μοντέλων, παρουσιάζουμε προβλέψεις για τη θνησιμότητα σε γραμμική κλίμακα. Σε αυτή την κλίμακα μια γραμμή που καμπυλώνεται κάτω από μια γραμμική τάση είναι ενδεικτική της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της επιδημίας» επισημαίνει η ανάλυση του Imperial College.
Δείτε την ανάρτηση του κ. Μόσιαλου: