Όσο μία χώρα πλησιάζει στο να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πολιτική της ελευθερία αυξάνεται, όπως αναδεικνύεται από τη νέα μελέτη «Ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολιτική ελευθερία» που δημοσιεύει το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το European Liberal Forum.
Σύμφωνα με τα εμπειρικά δεδομένα της μελέτης όσο μία χώρα πλησιάζει στο να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όσο πιο πολλά χρόνια ωριμάζει ως μέλος της ΕΕ, τόσο περισσότερο προστατεύονται οι πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών της.
Κύρια ευρήματα μελέτης:
- Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ συνδέεται με την αύξηση της πολιτικής ελευθερίας λόγω της σύγκλισης των υπό ένταξη χωρών με το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
- Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα διασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό την πολιτική ελευθερία, σε σύγκριση με άλλες χώρες που δεσμεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά δεν είναι μέλη της ΕΕ.
- Οι χώρες που είναι περισσότερο πλούσιες, με καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο, που δεν είχαν ιστορικά σοσιαλιστικό καθεστώς και με μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους να ζει σε αστικά κέντρα τείνουν να έχουν μεγαλύτερο σεβασμό για τα θεμελιώδη δικαιώματα.
- Η προσφυγική κρίση φαίνεται να σχετίζεται με τη χειροτέρευση του σκορ θεμελιωδών δικαιωμάτων, με τις χώρες που δέχονται μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων αιτούντων άσυλο να καταγράφουν χαμηλότερη επίδοση.
- O ιδεολογικός προσανατολισμός της κυβέρνησης μίας χώρας συσχετίζεται με την πολιτική ελευθερία. Κυβερνήσεις δεξιά ή στο κέντρο του πολιτικού φάσματος φαίνεται να τα πηγαίνουν χειρότερα κατά μέσο όρο στην προστασία της πολιτικής ελευθερίας.
Ο Συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ, πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας και επιμελητής της μελέτης, Κωνσταντίνος Σαραβάκος, σημείωσε σχετικά με τη μελέτη: «Η έρευνα καταδεικνύει πως, παρά τον περιορισμό των δικαιωμάτων σε ορισμένα κράτη μέλη τα τελευταία χρόνια, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέεται διαχρονικά με την προστασία και την ενδυνάμωση της πολιτικής ελευθερίας. Ωστόσο, η δέσμευση αυτή της ΕΕ δεν αρκεί και θα πρέπει να επαγρυπνούμε για τη διατήρηση της ελευθερίας και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε περιόδους που οι αξίες αυτές βρίσκονται σε κίνδυνο».
Η μελέτη αυτή έρχεται να συμπληρώσει την αντίστοιχη έρευνα σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ και την οικονομική ελευθερία και να απαντήσει στο αν η ένταξη στην ΕΕ οδηγεί τις χώρες σε περισσότερη οικονομική και πολιτική ελευθερία, συνολικά. Και οι δύο έρευνες καταλήγουν πως οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν ένα βήμα πιο κοντά στην ευθυγράμμιση των χωρών με το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγούν σε αύξηση της οικονομικής και της πολιτικής ελευθερίας.
Η πρωτότυπη έκδοση της μελέτης «Ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολιτική ελευθερία: Μία εμπειρική ανάλυση της επίδρασης της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην πολιτική ελευθερία» δημοσιεύεται στα αγγλικά από το European Liberal Forum (ELF), με την υποστήριξη του ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης και είναι διαθέσιμη εδώ.
Η ελληνική σύντομη παρουσίαση της μελέτης είναι διαθέσιμη εδώ.
Η μελέτη θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί σήμερα, 14 Απριλίου 2021 στις 18:00, σε διαδικτυακή εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό.