Τη διαπίστωση ότι υπάρχει μια «μερική χαλάρωση» όπως χαρακτηριστικά είπε, όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Υγεία & Ασφάλεια, Τουρισμός & Οικονομία, Covid-19: Επιπτώσεις και Επόμενη Μέρα» που οργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο Β.Κικίλιας προέτρεψε τους περιφερειάρχες της χώρας να συνεχίσουν την ενημέρωση και τους ελέγχους στις περιοχές τους σημειώνοντας: «Θέλουμε να πετύχει η προσπάθεια που έχει γίνει και συνεχίζεται. Τα κρούσματα αυξάνονται στις γειτονικές χώρες. Εμείς είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε».
Μιλώντας για τη νησιωτική χώρα είπε πως «ό,τι κι αν προκύψει, ό,τι κι αν συμβεί θα είμαστε εκεί για να τους στηρίξουμε στον περιορισμό και τον έλεγχο της πανδημίας»
Ο Β.Κικίλιας μίλησε για «κρίσιμη και σοβαρή κατάσταση» καθώς όπως τόνισε «βλέπουμε ότι αυτός ο κορονοϊός μπορεί να έχει έξαρση και το καλοκαίρι» και προσέθεσε ότι ακόμη και η επιστημονική κοινότητα «δεν γνωρίζει ακόμη ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία όσων νοσούν».
Ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο νέο γενικό lockdown, ο υπουργός Υγείας είπε πως «δεν είναι εύκολο να αποφασίσει κάποιος κάτι τέτοιο» και τόνισε ότι όλα θα επανεξεταστούν ανάλογα με τη θερμοκρασία την υγρασία και άλλους παράγοντες που θα μελετηθούν τους επόμενους μήνες.
Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «η ατομική ευθύνη και συμπεριφορά κάθε πολίτη και κάθε τουρίστα είναι πολύ σημαντική», υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να κρατάμε τους ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια» για την ψυχολογία τους αλλά και για την οικονομία. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι αν χρειαστούν κάποια τοπικά lockdowns αυτά θα έχουν να κάνουν σε πρώτη φάση, με τις πιο ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν χρόνια νοσήματα.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις δύσκολες αποφάσεις που χρειάσθηκε να ληφθούν στην αρχή της πανδημίας. «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Θυμάμαι την περίοδο με τα καρναβάλια που κάποιοι έριχναν βελάκια στην εικόνα μου στην τηλεόραση μετά την απόφαση για την αναστολή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην πρώτη περίοδο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας πως η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα «ήταν τα όπλα μας για να κερδίσουμε αυτές τις 2 με 3 κρίσιμες πρώτες εβδομάδες για να δώσουμε τη δυνατότητα στο σύστημα να προετοιμαστεί».
Όπως επισήμανε ο κ. Αρκουμανέας, οι αποφάσεις παρθήκαν νωρίς και εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι πάρθηκαν στο σωστό χρόνο.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των Σέρβων τουριστών, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι «την 4η μέρα πήραμε αποφάσεις με ανάλυση των δεδομένων» και προσέθεσε πως «δεν ξέρουμε αν είμαστε στη μέση της πανδημίας, έχουμε ακόμη ανηφόρα, έχουμε μήνες μπροστά μας. Είμαστε σε επαγρύπνηση αλλά και αισιόδοξοι».
Ο κ. Αρκουμανέας κατέληξε λέγοντας ότι στόχος είναι να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου και όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κάνοντας έναν απολογισμό της κατάσταση έως σήμερα είπε ότι 3.600 άνθρωποι με τον ιό έχουν αντιμετωπιστεί στη χώρα, έχουν καταγράφει λιγότεροι από 200 θάνατοι και παρότι πάνω από 300 άνθρωποι νοσηλευθήκαν σε ΜΕΘ με covid-19, μόλις 100 χρειάσθηκε να νοσηλευτούν ταυτόχρονα σε κλίνες ΜΕΘ.
Αναφερόμενος στα θετικά που άφησε πίσω της η κρίση του κορονοϊού, είπε ότι αυτά είναι «η περαιτέρω αξιοποίηση της τηλεϊατρικής, ο διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ στη χώρα και η δημιουργία 2 εργοστασίων που παρασκευάζουν μάσκες και άλλων 2 που παράγουν ασπίδες προσώπου». Στα αρνητικά είπε ότι είναι το γεγονός ότι «η ψηφιακή αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει διοίκηση και να οργανωθεί καλύτερα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Κλείνοντας, τόνισε ότι σημαντικός ήταν ο ρόλος των ιδιωτών γιατρών στην κρίση της πανδημίας στη χώρα, οι οποίοι -όπως είπε- λειτούργησαν ως ανάχωμα στην άκριτη προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία και επισήμανε ότι «χρειάζεται οργανωμένη ΠΦΥ αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά δεύτερο πιθανό κύμα του ιού από το φθινόπωρο και τον χειμώνα».