H Κίνα υλοποιεί έναν νέο γύρο μεταρρυθμίσεων στις κρατικές της επιχειρήσεις (state -owned enterprises, SOEs) και ωθεί τις τοπικές κυβερνήσεις να στηρίζουν τις ιδιωτικές εταιρείες.
Βασικό στοιχείο των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων είναι ότι θα επιτρέπεται στους εργαζόμενους να κατέχουν μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, καθώς οι μεικτής ιδιοκτησίας εταιρείες θεωρούνται πιο δυναμικές και αποδοτικές.
«Εργαζόμαστε να επιλέξουμε μερικές κεντρικά και τοπικά διοικούμενες κρατικές επιχειρήσεις, για να καθοδηγήσουμε τη μεταρρύθμιση με τους εργαζόμενους - μετόχους», δήλωσε ανώνυμη πηγή της Αρχής Κρατικής Περιουσίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Economic Information, το οποίο ανήκει στο Xinhua.
Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θα καθοδηγήσουν, κατά προτίμηση, τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η πηγή. «Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι κρίσιμη περίοδος για τη μεταρρύθμιση των εργαζόμενων - μετόχων», δήλωσε ο Λι Γιν, επικεφαλής έρευνας του Κινεζικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Έρευνας.
Η Κίνα έχει περισσότερες από 150.000 κρατικές επιχειρήσεις, που διαδραματίζουν καθοδηγητικό ρόλο στην προώθηση της οικονομίας και της παροχής θέσεων εργασίας, το συνολικό ενεργητικό των οποίων ανερχόταν σε περίπου 125 τρισ. γιουάν (σχεδόν 20 τρισ. δολάρια) στο τέλος Μαΐου.
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ωστόσο, η οποία περιέκοψε τον ρυθμό ανάπτυξής της στο 6,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, έχει διαβρώσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων αυτών και έχει οδηγήσει πολλές από αυτές να πασχίζουν να επιβιώσουν. Για την αντιστροφή της κατάστασης, αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικών προωθούν τη μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων, καθοδηγώντας μεικτά ιδιοκτησιακά προγράμματα, ενθαρρύνοντας συγχωνεύσεις και εξαγορές και μειώνοντας το υπεράριθμο προσωπικό τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ