Κίνδυνος για το ίδιο το πολίτευμα οι επιθέσεις απαξίωσης κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας

Κίνδυνος για το ίδιο το πολίτευμα οι επιθέσεις απαξίωσης κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε 560 τον αριθμό ανέρχονταν μετά από 21 ώρες τα σχόλια της δήλωσης - ανάρτησης της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, στο Facebook, για το γνωστό θέμα των υποκλοπών.

Παράλληλα, η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας είχε 229 κοινοποιήσεις και πάνω από 3.000 αντιδράσεις (επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας).

Η κυρία Σακελλαρόπουλου μέσω της παρέμβασής της ζήτησε «την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς».

Περιττό, βέβαια, να αναφέρουμε ότι από τα 560 σχόλια τα περισσότερα προέρχονται από προφίλ με παραποιημένα ή και ψεύτικα στοιχεία ή και από τα γνωστά «τρολς» τα οποία χρησιμοποιούν στην καλύτερη περίπτωση επιχειρήματα που αναφέρονται σε καθυστερημένη αντίδραση της Προέδρου και αιχμές κατά της Δημοκρατίας, και στην χειρότερη περίπτωση να «πετούν τη μπάλα στην εξέδρα» με αναφορές στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στην χούντα κλπ.

Δεν έλειψαν, φυσικά  και τα ειρωνικά και απαξιωτικά σχόλια προς το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία, αν μη τι άλλο, δείχνουν και απαξίωση προς τον θεσμό.

Το να δημιουργείται από το θέμα των υποκλοπών ένα τεταμένο και βεβαρυμένο πολιτικό κλίμα, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου, είναι κατανοητό.

Το να βάλλεται, όμως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την δεδομένη στιγμή και μάλιστα επί παντός επιστητού είναι μάλλον εκ του πονηρού.

Όσοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρόσκεινται στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι θεσμικός με πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες που καθορίζονται από το άρθρο 30, παράγραφος 1 του Συντάγματος.

Δυστυχώς, όμως, πολλοί από αυτούς που απαντούν με θράσος και χωρίς σεβασμό, το αγνοούν.

Πρόκειται για την δεύτερη, μεγάλη επίθεση που δέχεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν έχει περάσει και πολύς χρόνος που η κυρία Σακελλαρόπουλου δέχθηκε επίθεση για την άποψη που εξέφρασε στην ομιλία της με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της αποκαστάστασης της Δημοκρατίας, στην οποία ανέφερε ότι «Η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους». Μια άποψη που μπορεί, μεν, να μην είναι αρεστή σε κάποιους, αλλά τεκμηριώνεται απόλυτα από την προηγούμενη θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως, κατά καιρούς, έχω ξαναγράψει, το Facebook - ειδικά στα καθ΄ημάς - χρησιμοποιείται κατ΄ελάχιστον ως μέσον επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων, ιδεών ή ακόμη και μάρκετινγκ αλλά πολύ περισσότερο ως μέσον «δημοσίου ξεκατινιάσματος», και μάλιστα με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται στο Facebook στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να εκθέτει τις απόψεις του ακόμη και αν είναι αντίθετες. Όμως αυτό πρέπει να γίνεται με τον δέοντα σεβασμό.

Θα πρέπει όλοι οι πολίτες να κατανοήσουν ότι η απαξίωση του θεσμού του προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί κίνδυνο για το ίδιο το πολίτευμα.