Στη Λευκωσία θα ταξιδέψει την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός στις 09:30 το πρωί της Παρασκευής (4/12) από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το απόγευμα ο κ. Δένδιας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων. Με το πέρας των διαβουλεύσεων τους, οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Δένδιας θα προβούν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ (στις 17.00).
Στόχος του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών είναι ο συντονισμός των δύο χωρών εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, οπότε και η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις για το αν θα επιβληθούν ή όχι κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ οι συζητήσεις θα εστιάσουν γενικότερα στις εξελίξεις στην περιοχή καθώς και στο Κυπριακό.
Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας διεμήνυσε ότι η Αθήνα αλλά πλέον και όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι, αναμένουν συνέπεια και συνέχεια από την Άγκυρα και όχι προσχηματικές συμπεριφορές.
«Δεν θέλουμε να ακούμε μόνο συζήτηση για ειρηνική επίλυση της μιας και μοναδικής διαφοράς που έχουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την ίδια στιγμή να βλέπουμε παράνομες Navtex ή να βλέπουμε προκλητικές ενέργειες όπως είναι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα», σημείωσε.
Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα σκοπεύει να ζητήσει κυρώσεις ή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο, επεσήμανε ότι αναφορά σε εμπάργκο όπλων έχει κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ μετά τις προσπάθειες της Αθήνας και τις Λευκωσίας από τον Οκτώβριο, υπάρχει το πλαίσιο κυρώσεων που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι χθες η Τζέιν Χολ Λουτ επισκέφθηκε την Αθήνα μετά τις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο με Αναστασιάδη και Τατάρ για να διερευνήσει τις προοπτικές μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.
Παρά, μάλιστα, το γεγονός ότι οι επαφές της ειδικής αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ κατέδειξαν το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές, μετά μάλιστα την υιοθέτηση από την τουρκική πλευρά της επιλογής (τουλάχιστον διαπραγματευτικά) της λύσης των δυο κρατών.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες της επικείμενης Συνόδου Κορυφής θα εστιασθούν στην προώθηση του διαλόγου για θέματα ασφαλείας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή των χωρών-μελών του Οργανισμού.
Διαβάστε ακόμα: