Η νέα εκτόξευση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε σχεδόν 10.000 νέες διαγνώσεις μέσα σε ένα 24ωρο έρχονται να μας θυμίσουν πώς δεν ήρθε ακόμα η ώρα να σφυρίξουμε τη λήξη της πανδημίας. Ο κορονοϊός είναι εδώ, ακόμα και αν μοιραία οι προβολείς της δημοσιότητας έχουν στραφεί σε άλλα φλέγοντα ζητήματα όπως είναι η ενεργειακή κρίση, οι πρώτες πυρκαγιές, το καθημερινό ράλι ανόδου των τιμών της βενζίνης και στον απόηχο όλων αυτών εξακολουθεί να διασπείρεται και να προκαλεί καθημερινά εκατοντάδες επαναμολύνσεις.
Το τελευταίο διάστημα πολλοί άνθρωποι κολλούν και ξανακολλούν, καθώς η αποκτηθείσα ανοσία, από τις προηγούμενες νοσήσεις δεν προστατεύει από την μετάδοση των νέων στελεχών που κυκλοφορούν και που είναι υποπαραλλαγές της Όμικρον 2, με αρκετά διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά. Τις προηγούμενες ημέρες η μέση ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων δεν ξεπερνούσε τα 4000, οπότε η χθεσινή καταγραφή αντιστοιχεί σε υπερδιπλασιασμό των περιστατικών-κάτι που οι ειδικοί ανέμεναν.
Όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη είναι αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα καθώς έχουμε επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα και ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα λόγω του καλοκαιριού με τον κόσμο να συνωστίζεται σε εξωτερικούς κι εσωτερικούς χώρους. Μάλιστα οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι πως θα δούμε και υψηλότερες καταγραφές κρουσμάτων, με τη συντριπτική πλειονότητα ωστόσο αυτών να αφορά ήπιες ή ασυμπτωματικές νοσήσεις, που δεν χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο.
«Στα νοσοκομεία έχουμε ακόμη κάποια covid περιστατικά -χωρίς να προκαλείται πίεση από αυτά, ενώ υπάρχουν αρκετές νοσηλείες που αφορούν non covid περιστατικά» αναφέρει η Ματίνα Παγώνη. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εξακολουθεί να φθίνει πλησιάζοντας σε διψήφιο αριθμό, ενώ καμία έκπληξη δεν γεννά το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 35% στη Μύκονο κι έφτασε σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα στη Σαντορίνη.
«Ο κόσμος με τόση πλέον εμπειρία που έχει συγκεντρώσει από 2,5 χρόνια πανδημίας ξέρει τι πρέπει να κάνει για να προστατευθεί -δεν περιμένει από εμάς τους γιατρούς να του το πούμε» λέει η Ματίνα Παγώνη, προσθέτοντας πως ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι εδώ και να κυκλοφορεί ανάμεσά μας ακόμα κι αν δεν πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις μας. Από τη δική του μεριά ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ θυμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, τα οποία δεν καταργήθηκαν - απλά η υποχρεωτική τους τήρηση καταργήθηκε.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να φοράμε τη μάσκα όταν βρισκόμαστε σε μέρη με συνωστισμό, να προτιμούμε τους εξωτερικούς χώρους και να τηρούμε τις αποστάσεις όταν αυτό είναι δυνατό. Ο ειδικός προσθέτει πως παρότι πρώτα από όλα οι ευπαθείς πρέπει να προσέχουν περισσότερο γιατί έχουν εύθραυστη υγεία, στη συγκυρία που βρισκόμαστε θα πρέπει να προσέχουμε όλοι και να τηρούμε τα προστατευτικά μέτρα -που για τόσους μήνες είχαμε υιοθετήσει- όπου κρίνουμε ότι χρειάζεται να τα επαναφέρουμε σε χρήση.
Άλλωστε κάθε μέρα που περνά, μακραίνει το διάστημα από τον τελευταίο εμβολιασμό για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόσο διαρκεί η αποκτηθείσα ανοσία, ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει το φθινόπωρο, καθώς περιμένουμε να δούμε αν θα είναι τότε διαθέσιμα τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την διενέργεια της ετήσιας αναμνηστικής δόσης ενάντια στον κορονοϊό.
«Γι’ αυτό άλλωστε είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους με την πιο εύθραυστη υγεία για τους οποίους έχει εκδοθεί και σύσταση της τέταρτης δόσης να κάνουν την τέταρτη δόση ώστε να έχουν την επιπλέον προστασία από την σοβαρή νόσηση που προσφέρει ο εμβολιασμός» όπως θυμίζει και από τη δική του μεριά, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, διευκρινίζοντας ότι παρότι οι επαναμολύνσεις είναι συχνές οι άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι και έχουν και φυσική ανοσία στην συντριπτική τους πλειονότητα νοσούν ήπια. Λόγω του εξαιρετικά μεταδοτικού χαρακτήρα των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν δεν υπάρχει νόημα λήψης περιοριστικών μέτρων, καταλήγει ο υπουργός Υγείας.