Κορονοϊός: Το νέας γενιάς εμβόλιο που πετυχαίνει ανοσία 11 μηνών

Κορονοϊός: Το νέας γενιάς εμβόλιο που πετυχαίνει ανοσία 11 μηνών

Ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από τις προκλινικές δοκιμές ενός νέου τύπου εμβολίου κατά του κορονοϊού, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει τις παραλλαγές του Covid-19, όπως τη μετάλλαξη Δέλτα, να προσφέρει ανοσία έως και 11 μήνες με μια δόση και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου για ένα μήνα, διευκολύνοντας τη μελλοντική χρήση του.

Δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων των προκλινικών δοκιμών του AAVCOVID, του πρώτου υποψήφιου εμβολίου κατά του Covid-19 με βάση τη χρήση ενός μοναδικού φορέα αδενοϊό AAVs («Adeno-related virus» σύμφωνα με τη διεθνή όνομα) που πραγματοποίησε η διεθνής συνεργασίας που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και με τη συμμετοχή της CEA, Inserm, Université Paris-Saclay και επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Οφθαλμολογίας του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης Λουκ Βαντενμπεργκ έγινε στο περιοδικό Cell Host & Microbe, σύμφωνα με το MedicalXpress.

Αναλυτικότερα, σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το νέο εμβόλιο προκάλεσε αντισώματα και μακροχρόνια κυτταρική ανοσία μετά από μία μόνο ένεση, εξασφαλίζοντας σχεδόν πλήρη προστασία από την αναπαραγωγή του SARS-CoV-2 στα πειραματικά μοντέλα. Αυτά τα θετικά προκλινικά αποτελέσματα ανοίγουν το δρόμο για κλινικές δοκιμές.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ανέπτυξαν δύο υποψήφια εμβόλια AAVCOVID με διαφορετικά αντιγόνα για την πρωτεΐνη ακίδα του ιού SARS-CoV2, τα οποία και αξιολόγησαν σε μια σειρά πειραμάτων ως προς την αποτελεσματικότητα, τη διάρκεια της ανοσοαπόκρισης, και τη σταθερότητα τους.

Τα υποψήφια εμβόλια είχαν προέλθει από γενετικά δεδομένα που συλλέχθηκαν για το στέλεχος της Ουχάν. Το υποψήφιο εμβόλιο, βρέθηκε να είναι ανώτερο ως προς την ικανότητά του να παράγει συνεχείς ανοσολογικές αποκρίσεις σε μοντέλα ποντικιών και μη ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά. Οι πρώτες δοκιμές σε ποντίκια αποκάλυψαν ότι μία μόνο έγχυση το AC1 AAVCOVID προκάλεσε υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων και Τ-κυττάρων, με τα αντισώματα να διατηρούνται για περισσότερο από έξι μήνες. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε κανένα ζώο.

Οι ερευνητές έδειξαν πράγματι ότι το εμβόλιο μειώνει πολύ τον πολλαπλασιασμό του ιού και εξασθενίζει πολύ τις βλάβες στους πνεύμονες των ζώων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV2. Το υποψήφιο εμβόλιο εξασφάλισε διατήρηση της ανοσίας σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον 11 μήνες μετά από ένεση μίας δόσης. Αυτό το εμβόλιο προκαλεί αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τις νέες παραλλαγές, όπως η παραλλαγή Δέλτα, στα εξεταζόμενα άτομα, αν και σε μικρότερο βαθμό από το στέλεχος των προγόνων, όπως και άλλα εμβόλια στην αγορά σήμερα.

Αυτά τα θετικά προκλινικά αποτελέσματα θα επιτρέψουν την επικείμενη εφαρμογή κλινικών δοκιμών σε διάφορες περιοχές του κόσμου μέχρι το τέλος του 2021 και στις αρχές του 2022. Μακροπρόθεσμα, η ομάδα διεθνούς συνεργασίας σχεδιάζει να προσαρμόσει αυτά τα εμβόλια σε άλλα εμβόλια καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών, όπως παθογόνων ή HIV.

Επίσης, η τεχνολογία AAV είναι μία από τις γονιδιακές θεραπείες που χρησιμοποιούνται ήδη στον κόσμο της υγειονομικής περίθαλψης. Η διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων παραγωγής θα μπορούσε έτσι να διευκολύνει την ταχεία παραγωγή μεγάλης κλίμακας εμβολίων AAV από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Λόγω της σταθερότητάς του σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον ένα μήνα (έως τρεις μήνες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες), αυτός ο τύπος εμβολίου μπορεί επίσης να διανεμηθεί ευκολότερα.