Του Γιώργου Φιντικάκη
Κρίσιμες αποφάσεις για το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού καλείται να λάβει αυτή την εβδομάδα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά σε ρυθμιστή της επένδυσης.
Ενόψει και της συζήτησης με τους εταίρους για τα πλεονάσματα, η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει δείγματα γραφής για την πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, γι'' αυτό και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη μεθαυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ, το οποίο καλείται να αποφανθεί ποια θα είναι τα όρια παρέμβασης της αρχαιολογίας στο Ελληνικό με βάση τον αρχαιολογικό νόμο και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
Το ανώτατο δικαστήριο είχε απορρίψει τον Ιούλιο αιτιάσεις κατοίκων και φορέων που σχετίζονταν τόσο με την ανέγερση των υψηλών κτιρίων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, όσο και το εύρος παρέμβασης της αρχαιολογικής υπηρεσίας στα της διαμόρφωσης του τοπίου.
Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να αλλάξει η ΚΥΑ για το Μητροπολιτικό Πάρκο που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, και η οποία άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο ο έλεγχος της αρχαιολογίας να επιβάλλεται πάνω σε κάθε εργασία στο πρώην αεροδρόμιο, ανεξαρτήτως απόστασης από τα μνημεία, και όχι μόνο όταν τα έργα βρίσκονται κοντά σε αυτά.
Η ΚΥΑ αυτή αλλάζει και πλέον στην καινούργια, που θα υπογράφει η υπ. Πολιτισμού Λ.Μενδώνη, θα προβλέπεται ότι δεν απαιτείται η έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας για οτιδήποτε δεν εμπίπτει στον αρχαιολογικό νόμο. Πρέπει ωστόσο να προηγηθούν δύο συνεδριάσεις, μια του ΚΑΣ την Τετάρτη 21 Αυγούστου και μια του Κεντρικού Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), την επομένη ημέρα, δηλαδή στις 22 Αυγούστου.
Στην ατζέντα πάντως του ΚΑΣ, που ανακοινώθηκε σήμερα, το θέμα εισάγεται με την διατύπωση «αίτηση θεραπείας κατά της αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ ΤΠΚΑΧΜΑΕ/176797/123922/3539/ 1338/16-5-2019 Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την “Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου “Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά”, Περιφέρειας Αττικής».
Έχει ενδιαφέρον ότι η μεθαυριανή συνεδρίαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου θα είναι η πρώτη, με τον νέο γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γεώργιο Διδασκάλου, ενώ θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του ΚΣΝΜ το οποίο έχει αρμοδιότητα για τέσσερα κτίρια στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.
Σημειωτέον ότι κάποιοι συνδικαλιστές του υπουργείου Πολιτισμού δεν φαίνεται να συμφωνούν με την αναγκαιότητα αλλαγής της ΚΥΑ της προηγούμενης κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσουν με διάφορα νομικά ή νομικοφανή επιχειρήματα να μην επιτρέψουν στο ΚΑΣ να συνεδριάσει την Τετάρτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο καθυστερήσεων.
Εάν τα πάντα κυλήσουν ομαλά, τότε στη συνέχεια οι γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από την κυρία Μενδώνη, οποία θα κληθεί μέσα στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου να εκδώσει την σχετική ΚΥΑ για το Μητροπολιτικό Πάρκο.
Αυτός ο αγώνας δρόμου ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα, με δύο συνεδριάσεις. Μία στις 27 Αυγούστου οπότε πρόκειται να συνέλθει εκ νέου το Κεντρικό Συμβούλιο ?ιοίκησης (ΚΣ?), προκειμένου να δώσει την οριστική του έγκριση στις αποφάσεις για τις ζώνες ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου και για το καζίνο.
Αμφότερες οι εισηγήσεις πήραν την έγκριση των αρμόδιων γενικών γραμματέων στη συνεδρίαση του ΚΣ? της 12ης Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας όσους αισιοδοξούν για επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός του μηνός. Και μια δεύτερη, στις 30 Αυγούστου, με την τελική έκδοση της ΚΥΑ για τις ζώνες πολεοδόμησης, οι οποίες περιλαμβάνουν όλες τις οικιστικές, τις εμπορικές και κοινωφελείς χρήσεις του project στο πρώην αεροδρόμιο.
Σημειωτέον ότι το ξεμπλοκάρισμα στο project στο πρώην αεροδρόμιο, εκτός από σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αποτελεί και ένα από τα όπλα της κυβέρνησης στη μάχη με τους εταίρους για τα πλεονάσματα, στην λογική ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να κάνει όσα πρέπει ώστε να μπορεί να προσδοκά στη συνέχεια ευελιξία εκ μέρους τους όσον αφορά την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων.
Το έργο του Ελληνικού, μαζί με το σχέδιο διάσωσης της ?ΕΗ, την έγκριση της πρότασης του ΤΧΣ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, προκειμένου να σταλούν σαφή δείγματα γραφής προς τους εταίρους ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να κάνει όλα όσα πρέπει στο μέτωπο «μεταρρυθμίσεις- ιδιωτικοποιήσεις», ώστε να μπορεί μετά να προσδοκά ευελιξία εκ μέρους τους στο θέμα των πλεονασμάτων.