Κρίσιμη συνεδρίαση για άνοιγμα δραστηριοτήτων - Τα σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση

Κρίσιμη συνεδρίαση για άνοιγμα δραστηριοτήτων - Τα σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα καθώς  συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων αφού έρχεται μια ημέρα μετά το διπλό αρνητικό ρεκόρ με 4.340 κρούσματα και 741 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, την ώρα που αναζητείται η «χρυσή τομή» ανάμεσα στην κόπωση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown και στην επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας ώστε να ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες.

Το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου βρίσκονται πρώτα στον οδικό χάρτη της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της επανέναρξης των οικονομικών δραστηριοτήτων που επεξεργάζονται κυβέρνηση και ειδικοί.

Παράλληλα, αξιολογείται εκ νέου το μείγμα των μέτρων που θα παραμείνουν σε ισχύ, καθώς η κόπωση της κοινωνίας σε συνδυασμό με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, οδηγούν την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, ενώ όσα μέτρα αποφασιστούν αναμένεται να τεθούν άμεσα σε ισχύ.

Η επιτροπή μέχρι την Παρασκευή ενδεχομένως να ανακοινώσει και το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την προσεχή Δευτέρα κυρίως για τα μικρά καταστήματα. Και αυτό με αυστηρές προειδοποιήσεις ως προς την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας δύναται να ξεκινήσει με τη μέθοδο του click away εκτός των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης που δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν με τη μέθοδο των ραντεβού που αποκαλείται click inside.

Το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων δείχνει ότι το σκληρό lockdown δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, και ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι μια λελογισμένη και προσεκτική χαλάρωση της πίεσης, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, ίσως οδηγήσει σε πιστότερη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες.

Ωστόσο, μιλώντας χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, τόνισε ότι υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες ότι δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ' το lockdown. «Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις. Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε», σχολίασε

Ταυτόχρονα όμως, παραμένουν οι επιφυλάξεις αφού για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τις 4.000 ενώ αμείωτη παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ, με την πληρότητα στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου να αγγίζει σήμερα το 100%.

Αναλυτικά 100% γεμάτες ήταν σήμερα οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία:

  • ΝΙΜΤΣ   6
  • ΕΛΠΙΣ   6
  • ΚΑΤ   51
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ   16
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ   25
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ   58
  • ΣΩΤΗΡΙΑ   84
  • ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ   9
  • ΕΡΥΘΡΟΣ   30
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ   16
  • ΑΤΤΙΚΟΝ   48
  • ΘΡΙΑΣΙΟ   17
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ   12
  • ΤΖΑΝΕΙΟ   10

Ενημερώνοντας σήμερα τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο υπουργός Υγεία κ. Κικίλιας σημείωσε πως ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στην Αττική, «δηλαδή τρεις στις τέσσερις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική βρίσκονται ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ», όπως είπε.

Από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι 56 την Τρίτη ήταν κατειλημμένες. Μόνο τρεις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα ήταν σήμερα κενές στην Αττική.

«Βράζει» η Αττική με 2.097 κρούσματα

Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε την Τρίτη και η Αττική, όπου εντοπίστηκαν 2.097 νέες μολύνσεις. Στον κεντρικό τομέα Αθηνών υπήρξε σημαντική αύξηση με 535 νέες μολύνσεις και στον Πειραιά 350

Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική καταγράφηκαν:

Ανατολική Αττική: 261 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 277 κρούσματα

Δυτική Αττική: 149 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 274 κρούσματα

Νήσων: 24  κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών: 227 κρούσματα

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή πανελλαδικά

Πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα σε Αττική, Πάτρα, Κρήτη

Την ίδια ώρα οριακά πτωτικές τάσεις παρουσιάζει το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της Αττικής (-12%).  Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%) καθώς και η ανοδική τάση στη Θεσσαλονίκη (+11%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (-3%) και του Ρεθύμνου (-2%).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της εβδομάδας 22-28/3/21:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στην Περιφέρεια Αττικής το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν παρουσίασε σημαντική διακύμανση (-12%) σε σχέση με την αμέσως  προηγούμενη εβδομάδα και παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (+11%) στο σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/03/2021. 

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα στη Λάρισα (22-28/3/21), δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-3%) στην συγκέντρωση του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/3/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα στο Βόλο (22-28/3/21), παρατηρείται υποχώρηση (-50%) στην συγκέντρωση του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/3/21. 

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στα αστικά λύματα της Ξάνθης ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης δεν ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού .

Ηράκλειο Κρήτης: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται μία οριακά πτωτική τάση (-23%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την εβδομάδα 15-21/3/2021. Παρά τη σχετική μείωση, η συγκεντρώση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης (-71%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά. Παρά τη μείωση, η συγκεντρώση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), ο εβδομαδιαίος μέσος όρος του ιικού φορτίου στα λύματα του Ρεθύμνου παραμένει ουσιαστικά σταθερός, σε σχέση με αυτόν της αμέσως  προηγούμενης εβδομάδας, 15-21/03/21.

‘Αγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται μείωση (-32%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων του Αγίου Νικολάου, σε σχέση με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, 15-21/03/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται αποκλιμάκωση της παρουσίας SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα με μείωση (- 60%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/03/21.