Μία ημέρα πριν λήξει η NAVTEX για έρευνες ανοιχτά της Μεγίστης, η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί στην περιοχή γύρω από το Oruc Reis στολίσκο υποστήριξης, ωστόσο οι δυνάμεις της βλέπουν απέναντί τους ελληνικά πολεμικά πλοία να βρίσκονται σε διάταξη μάχης σχηματίζοντας «τείχος» προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυνηγητό των υποβρυχίων που μαίνεται στο Αιγαίο οι Τούρκοι έχουν ηττηθεί κατά κράτος, καθώς από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου μέχρι και χθες, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, το Πολεμικό Ναυτικό έχει εντοπίσει και «ξετρυπώσει» τουλάχιστον τρεις φορές τουρκικά υποβρύχια που κινούνταν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Αντίθετα, στα ελληνικά υποβρύχια η πρόωση θα επιτυγχάνεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW σε συνδυασμό με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων. Το σύστημα αυτό απαλλάσσει τα Υ/Β αυτού του τύπου (όποτε επιχειρησιακά απαιτείται) από τη διαδικασία εκτελέσεως αναπνευστήρα για τη φόρτιση των συστοιχιών του, μια διαδικασία που καθιστά τα Υ/Β ευάλωτα σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.
Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή. «Ακόμα ψάχνουν οι τουρκικές δυνάμεις να βρουν τα υποβρύχια 214 του Πολεμικού Ναυτικού».
Όπως είχε πει ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, τα παραπάνω υποβρύχια έχουν ειδικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την πρόωση, δηλαδή ένα σιωπηλό σύστημα, και δεν γίνονται αντιληπτά από τα ελικόπτερα ή τα αεροπλάνα ή τα πλοία που τα ψάχνουν. Πρόκειται για τα πιο άρτια οπλικά συστήματα για το Πολεμικό Ναυτικό, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα κατά την κρίση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προ ολίγου διαστήματος, είχε πει ο κ. Παναγιωτόπουλος.