Εξελίξεις εντός του έτους, τουλάχιστον στην πτυχή της ασφάλειας, διαβλέπει ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του κρατικού καναλιού ΡΙΚ, ο κ. Άιντε αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των εγγυήσεων, επισημαίνοντας ότι καταβάλλονται πάρα πολλές προσπάθειες να εξευρεθούν λύσεις στο θέμα της ασφάλειας μέσα από τις αντίθετες απόψεις.
«Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες να εξευρεθούν τρόποι - ας πούμε - για να τετραγωνίσουμε τον κύκλο των δυο αρχικών αντίθετων στόχων. Και οι δυο κοινότητες επιθυμούν να είναι ασφαλείς. Και προσπαθούμε να βρούμε φόρμουλες στις οποίες, μια κοινότητα να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, χωρίς η δική της ασφάλεια να αποτελεί πηγή ανασφάλειας της άλλης πλευράς», είπε ο κ. Άιντε.
Περαιτέρω, ο κ. Άιντε είπε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν, και αυτό σημαίνει σημαντική αλλαγή σε σχέση με ό,τι υφίσταται σήμερα. «Αλλά, ακριβώς τι θα είναι αυτή η αλλαγή, είναι κάτι που θα γνωρίζουμε, θα έλεγα, αργότερα φέτος» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε πως τίποτε δεν είναι ανέφικτο. Τόνισε πάντως, ότι αν δεν επιλυθεί το θέμα της ασφάλειας, του πλέον σημαντικού ίσως κεφαλαίου του Κυπριακού, όπως το χαρακτήρισε, δεν θα είναι αρκετό να επιλυθεί το περιουσιακό ή το θέμα της οικονομίας.
Ο κ. Άιντε όμως, σημείωσε πως δεν θεωρεί την ασφάλεια ως το πιο δύσκολο θέμα πλέον.
Για την οικονομική πτυχή της λύσης, ο κ. Άιντε είπε ότι η πιο βιώσιμη οδός χρηματοδότησης είναι ο συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής συνεισφοράς, με δωρεές, επενδύσεις και κρατικές εγγυήσεις σε ιδιώτες.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο «μέρος Τουρκία», λέγοντας ότι πολλοί Κύπριοι αναρωτιούνται αν θα πληρώσουν το κόστος της εισβολής.
«Δεν νομίζω ότι οι Κύπριοι θα πληρώσουν. Η Τουρκία φυσικά είναι ένας από τους σχετικούς παίκτες σε αυτό και είπα πως είναι υποστηρικτική και αναμένω από αυτούς να είναι υποστηρικτικοί σε διάφορα μέτωπα. Για παράδειγμα, το τι θα γίνει με το χρέος το οποίο δημιουργήθηκε από το βόρειο τμήμα προς την Τουρκία. Αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν και τα συζητώ κατ'' ακρίβεια, στην εν εξελίξει διαδικασία», ανέφερε.
Θέτοντας το ρητορικό ερώτημα κατά πόσο οι Κύπριοι θα πληρώσουν τους εαυτούς τους, απάντησε λέγοντας πως «όχι, προσπαθούμε να το αποφύγουμε αυτό. Προσπαθούμε να λάβουμε διεθνή υποστήριξη από διάφορους παράγοντες. Και διεθνείς παράγοντες, μπορεί φυσικά να περιλαμβάνουν την Τουρκία, αλλά μιλώ με πολλούς παίκτες οι οποίοι θα είναι βοηθητικοί», είπε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Άιντε απαντά παραπέμποντας στην κοινή διακήρυξη στην οποίαν κατέληξαν οι δυο πλευρές ακριβώς πριν από δυο χρόνια.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ακιντζί Μουρτζιού, ότι δεν είναι αποδεκτή η μετεξέλιξη, είπε πως γνωρίζει τη δήλωση, αλλά η βάση των συνομιλιών είναι η κοινή διακήρυξη και τόνισε πως οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους σε αυτήν και πάλι σήμερα.
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να μην κάνουν βήμα πίσω και να θέσουν εκτός κάθε συζήτησης την επιστροφή της Μόρφου, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα είπε πως στον ίδιο δεν ηγέρθη ποτέ κάτι ανάλογο.
«Βρίσκομαι σε τακτική επαφή μαζί και με τις δυο χώρες, την Αθήνα και την Άγκυρα, και μπορώ να πω ότι δεν ηγέρθη προς εμέ τέτοιο θέμα», ανέφερε.
«Η ισχυρή μου αίσθηση είναι ότι τα γειτονικά κράτη, οι εγγυήτριες δυνάμεις, κυρίως σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία και η Ελλάδα, ενεργώς απέχουν από του να λαμβάνουν θέσεις σε αυτά που είναι εσωτερικά θέματα, αφήνοντάς τα για τους Κύπριους ηγέτες», είπε ο κ. Άιντε. Αντίθετα, κατέληξε, προσπαθούν πολύ να ενθαρρύνουν μια γρήγορη λύση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ