Κύπρος: Αισιοδοξία εξέφρασαν οι διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος

Κύπρος: Αισιοδοξία εξέφρασαν οι διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος

Άρχισε σήμερα, με την επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων, η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου 2018. Οι υποψήφιοι Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου εξέφρασαν αισιοδοξία. Υποψηφιότητα υπέβαλαν και οι Χάρης Αριστείδου, Χριστάκης Καπηλιώτης, Ανδρέας Ευστρατίου και Μιχάλης Μηνά.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ , δήλωσε ότι υπέβαλε υποψηφιότητα για δεύτερη και τελευταία θητεία, προσθέτοντας ότι «όσα μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί, δεν είναι τυχαία». Ήταν, είπε, αποτέλεσμα συλλογικής δράσης από πλευράς κυβερνητικού σχήματος, αλλά πρωτίστως με τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και τις θυσίες του λαού. Δήλωσε ότι στη βάση όσων μέχρι σήμερα έχουν γίνει κατορθωτά εδράζει το όραμά του για την επόμενη πενταετία. Όραμα, πρόσθεσε, «που θέλει την Κύπρο μια απολύτως ευρωπαϊκή χώρα, ελεύθερη και πραγματικά ανεξάρτητη».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα στο επόμενο χρονικό διάστημα να επικρατήσει ήπιο πολιτικό κλίμα, γιατί -είπε- «η επομένη των εκλογών πρέπει να βρει όλους ενωμένους για το καλό της πατρίδας».

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και επανασχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους, υπόσχεται ο Σταύρος Μαλάς, τον οποίο υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, εάν ο λαός τον αναδείξει στην προεδρία της Δημοκρατίας. Είπε ότι αφουγκράζεται τα μηνύματα και τις ανησυχίες της κοινωνίας, διαβεβαιώνοντας ότι «θα λειτουργήσει ως πρόεδρος όλων των Κυπρίων». Γιατί, πρόσθεσε, εκείνο που μας ενώνει «είναι το αύριο και η Κύπρος μας και όχι οι καρέκλες της εξουσίας».

Ο κ. Μαλάς τόνισε ότι θα αξιοποιήσει τα καλύτερα μυαλά του τόπου από όλους τους πολιτικούς χώρους και τα κοινωνικά στρώματα, με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής και με σεβασμό στους θεσμούς.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, τον οποίο υποστηρίζουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και η Αλληλεγγύη ευχήθηκε το 2018 να φέρει την αλλαγή και την αξιοπιστία στον τόπο και πάνω απ'' όλα την ελευθερία στην πατρίδα. Δήλωσε ότι «με τη νέα στρατηγική, που προτείνει, θα αντιμετωπιστούν η διαπλοκή και η διαφθορά, θα ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος και θα αναπτυχθεί η κυπριακή οικονομία, παράλληλα με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού». Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι όσοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, «συναποτελούν μια τεράστια κοινωνική πλειοψηφία, η οποία επιδιώκει τον τερματισμό αποτυχημένων πολιτικών και επαναφορά της αξιοπρέπειας του λαού».

Ως «εναλλακτική επιλογή», έθεσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας την υποψηφιότητά του ενώπιον του λαού. Απευθύνομαι, είπε, στους πολίτες, οι οποίοι θέλουν διεκδικητική πολιτική για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, να λυθεί το Κυπριακό και να επανενωθεί η πατρίδα μας. Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στόχος του είναι, επίσης, «μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία, που θα φέρνει την ανάπτυξη και την ευημερία και η οποία θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς».

Με το μήνυμα, ότι «η μόνη καθαρή φωνή είναι η φωνή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), υπέβαλε την υποψηφιότητά του, ο πρόεδρος του κόμματος, Χρίστος Χρίστου. Εάν, είπε, «οι συμπολίτες μας θέλουν αλλαγή και θέλουν να τελειώσουν με το παλιό, το σάπιο και το διεφθαρμένο η μόνη καθαρή φωνή είναι αυτή του ΕΛΑΜ».

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε ότι ένσταση εναντίον οποιασδήποτε υποψηφιότητας μπορεί να υποβληθεί από οποιοδήποτε άτομο, του οποίου το όνομα είναι εγγεγραμμένο στον εκλογικό κατάλογο. Η ένσταση παραδίδεται στο Γενικό Έφορο Εκλογής, το αργότερο μέσα σε έξι ώρες, (μέχρι 18:00) μετά τη λήξη του χρόνου, που ορίστηκε για την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Ο Γενικός Έφορος Εκλογής μπορεί, επίσης, αυτεπάγγελτα να κηρύξει άκυρα οποιαδήποτε έγγραφα υποβολής υποψηφιοτήτων και αμέσως να πληροφορήσει τον ενδιαφερόμενο υποψήφιο για την απόφασή του, η οποία μπορεί να ανατραπεί μόνο με Εκλογική Αίτηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ