Κύπρος: Εν μέσω αντιδράσεων η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Κύπρος: Εν μέσω αντιδράσεων η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο, υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, εν μέσω αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνεδρία συμμετείχαν από πλευράς κομμάτων οι Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους και ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Δεν συμμετείχε το ΕΛΑΜ το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποχώρησή του από το Σώμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κύπρου, ο πρόεδρος έκανε δεκτό το αίτημα των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για μετάβασή τους στη Γενεύη.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «Πάντοτε μιλούμε για πολυμερή. Η παρουσία της ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ και η παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι επιβεβλημένη, συνεπώς δεν θεωρώ ότι θα ήταν φρόνιμο να αρχίσουμε να συζητούμε με βάση άλλη αντίληψη.

Έχουμε συνέχιση διαλόγου από εκεί που μείναμε στο Μοντ Πελερέν και αυτό ήταν το ζητούμενο και η θέση κομμάτων την επομένη του ναυαγίου. Αυτό ακολουθήσαμε. Κάποια στιγμή έρχεται και η ώρα της αλήθειας. Δεν είναι το τέρμα η 12η Ιανουαρίου.

Αν υπάρξει ανάγκη συνέχισης του διαλόγου θα συνεχίσει, πάμε με αποφασιστικότητα και πάντοτε με γνώμονα τις απόψεις και τις θέσεις της Ε/κ πλευράς και τις έγνοιες και ανησυχίες, χωρίς να παραγνωρίζουμε και αυτές των Τ/κ. Αυτό που είναι πρόθεση μας είναι επιτέλους να πετύχουμε μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές σε βαθμό που να δημιουργεί ένα κράτος που θα προδιαθέτει προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και επανένωσης με απαλλαγή από κατοχικά στρατεύματα και απαράδεκτες εγγυήσεις». 

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, τόνισε ότι η επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα γίνεται επί τακτικής βάσης. «Θα συναντηθούμε αύριο στο Ισραήλ και στις 16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και αν παραστεί ανάγκη και οπωσδήποτε το βλέπω ως αναγκαίο, και στην Αθήνα, προκειμένου να εναρμονιστούμε όσον αφορά τα θέματα που θα απασχολήσουν την πολυμερή διάσκεψη». 

Αντιδράσεις κομμάτων μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Πρώτο στο χορό των αντιδράσεων το ΕΛΑΜ, το οποίο μέσω επιστολής προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ξεκαθάρισε πως αποχωρεί και επίσημα από το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Γεάδη είπε πως "έχουμε καταθέσει και επίσημα την αποχώρησή μας από το Εθνικό Συμβούλιο. Ξεκαθαρίζουμε τη διαφωνία μας στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασίαδη και το πώς αντιμετωπίζει το Εθνικό Συμβούλιο", ανέφερε. Επί τη ευκαιρία, πρόσθεσε, "καλούμε το λαό να βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς η λύση που εξυφαίνεται μας οδηγεί σε ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον".

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξερχόμενος του Προεδρικού, έκανε λόγο για «μονίμως αντιδρούντες» πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι «πριν από μερικούς μήνες δεν ήθελαν να ακούσουν για μετάβαση στο εξωτερικό», ενώ σήμερα υπέβαλαν αίτημα να είναι παρόντες στη Γενεύη όταν θα διεξάγονται εκεί οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως «ο Πρόεδρος θα αποφασίσει» για το ζήτημα αυτό και πως «όποια και να είναι η απόφαση εμείς θα τη σεβαστούμε".

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια εκτενή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αντηλλάγησαν απόψεις, εκφράστηκαν οι θέσεις και οι προβληματισμοί των διαφόρων κομμάτων, πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Κυπριακό έχει εισέλθει στην πιο κρίσιμη και πιο καθοριστική του φάση.

Για αρνητικά τετελεσμένα, τα οποία δημιούργησε η συμφωνία του ΠτΔ της 1ης Δεκεμβρίου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε αυτά να ανατραπούν.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που έχουν κατατεθεί. Ο κ. Σιζόπουλος είπε μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαδικασία χωρίς να είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ επεσήμανε ότι στόχος είναι «να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου».