«Κάναμε καλή δουλειά στο δεύτερο εξάμηνο και αυτό πιστοποιείται από τα έσοδα» τόνισε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνάντησης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι τώρα θα μπουν τα θεμέλια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων με την ηγεσία κάθε υπουργείου προς αξιολόγηση του έργου του, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στις 11:30 τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα και τον γενικό γραμματέα Τουριστικής πολιτικής και Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Λούλη.
«Κάναμε καλή δουλειά στο δεύτερο εξάμηνο και αυτό πιστοποιείται από τα έσοδα. Αντιμετωπίστηκε το ζήτημα Thomas Cook και τώρα θα συζητηθεί ο προγραμματισμός δράσεων για το 2020 και θα μπουν τα θεμέλια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι έγινε σημαντική δουλειά στο υπουργείο του και όπως είπε το επιτελικό κράτος θα δώσει επωφελή αποτελέσματα, αφού πρόκειται για την πρώτη μεγάλη παρέμβαση η οποία βοηθά τα υπουργεία που στηρίζονται στον συντονισμό.
Τουριστικά μεγέθη 2019 και προβλέψεις 2020
Για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 οι αεροπορικές αφίξεις είναι ενισχυμένες κατά 3,8% και οι οδικές μειωμένες κατά 0,9%, διαμορφώνοντας τη συνολική αύξηση χωρίς την κρουαζιέρα στο 2%.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις συγκρίνοντας το 10μηνο 2019 με το αντίστοιχο 10μηνο 2018 παρουσίασαν αύξηση κατά 13,1%. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9,3%, καθώς και στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 3,7%.
Για το 2020 η εικόνα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη. Θετική είναι εικόνα από Ρωσία, Ισραήλ, Γαλλία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ.
Απολογισμός Ιουλίου- Δεκεμβρίου 2019
Σύμφωνα με τον απολογισμό του Υπουργείου, στους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης ανελήφθη σειρά δράσεων, τόσο για την ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όσο και για την προστασία ελληνικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά:
• Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία και ξεκίνησε (για πρώτη φορά) καμπάνια προώθησης της Ελλάδας για την pre-booking περίοδο
• Αντιμετώπιση επιδράσεων χρεοκοπίας Thomas Cook, όπου διασφαλίστηκε η φορολογική ελάφρυνση ελληνικών εταιρειών και η προστασία θέσεων εργασίας.
• Ιαματικές πηγές: Αλλαγή νομικού πλαισίου (χρονικός περιορισμός αναγνώρισης) και αναγνώριση 7 ιαματικών πηγών
• Κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου προσέγγισης με την Κίνα για θέματα τουρισμού
• Νέες αεροπορικές συνδέσεις ώστε να ενισχυθεί η Ελλάδα ως προορισμός (Σανγκάη, Μπαχρέιν)
• Σχεδιασμός Μαζικού Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου για αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους
• Συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ για τις μαρίνες Ιτέας, Αρετσού, Πύλου, Ναυπλίου.
Σχεδιασμός Δράσεων ΜΑΖΙ 2020
1. Δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου με άμεση εφαρμογή σημαντικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση, ενίσχυση και προβολή των Ειδικών Μορφών Τουρισμού
2. Νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προορισμού «Σαντορίνη»
3. Ενίσχυση Θαλάσσιου Τουρισμού με έμφαση στην απλοποίηση της χωροθέτησης και αδειοδότησης των Τουριστικών λιμένων (Μαρίνες)
4. Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου με σκοπό τη συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, με πρωτοποριακές μεταρρυθμιστικές δράσεις
5. Εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης (2021-2030) για την αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας
6. Δημιουργία νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις με στόχο την τουριστική ανάπτυξη αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.