Τη γνωστή κυβερνητική τακτική «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δηλαδή θα είναι και υπέρ των αρχαιολογικών κηρύξεων στην περιοχή της επένδυσης και υπέρ της ίδιας της επένδυσης- τουλάχιστον στα λόγια. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ήταν αποκαλυπτική, σε σημερινές δηλώσεις της στον Αθήνα 9,84. Δέχθηκε ότι η επένδυση «είναι πάρα πολύ σημαντική» προσθέτοντας ταυτοχρόνως πως ο ρόλος του ΥΠΠΟΑ «είναι να προστατεύει την αρχαία μας κληρονομιά και τα μνημεία.»
Ενδεχομένως η υπουργός να μην έχει καταλάβει την ακριβή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και να νομίζει πως αρκεί το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με την Ελληνικό Α.Ε. Κάτι τέτοιο συμπεραίνουμε από την ακόλουθη αναφορά της: «Όπως ισχύει και σε άλλα μεγάλα έργα από την πρώτη στιγμή που θα γίνονται εργασίες, θα είναι εκεί εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγος, ο οποίος θα παρακολουθεί τις εργασίες και όταν βρεθεί οτιδήποτε, θα τις διακόπτει και θα ξεκινά η εκτίμηση των ευρημάτων.
Αυτό προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, ο οποίος είναι υπερνόμος, και ισχύει σε κάθε παρόμοια δραστηριότητα. Δεν παρακάμπτεται έτσι και αλλιώς. Προτείνουμε ένα δρόμο νομιμότητας, ο οποίος καλύπτει πλήρως ό,τι προβλέπεται για την προστασία των αρχαίων. Ελπίζω ότι θα υπερισχύσει η νηφαλιότητα και η λογική και θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση».
Κάτι τέτοιο όμως, δηλαδή ο λεγόμενος «έλεγχος θεμελίων» που ορίζεται με το μνημόνιο, δεν αρκεί πλέον. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει καταθέσει γραπτό αίτημα για την κήρυξη της περιοχής. Το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να το εισαγάγει για συζήτηση στο ΚΑΣ πριν από ο,τιδήποτε άλλο. Όπως μάλιστα αποκάλυψε το Liberal.gr η κήρυξη θα αφορά και σε μεγάλα μέρη των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού, τα οποία ήδη αποτελούν κατοικημένες περιοχές και έχουν κτίσματα.
Πάντως, πριν συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οποιαδήποτε μελέτη ή σχέδιο της επένδυσης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση περί κήρυξης ή μη του χώρου. Διότι οι εγκρίσεις και οι όροι που θα μπουν στις μελέτες, εξαρτώνται από την κήρυξη ή τη μη κήρυξη- σε κάθε περίπτωση θα είναι διαφορετικοί. Το ΥΠΠΟΑ και η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν σύντομα την τακτική τους και να μην αφήσουν το θέμα να σέρνεται.
Η υπουργός είπε πως η ανάπτυξη όταν τεθεί μέσα σε κανόνες συνύπαρξης με την αρχαία μας κληρονομιά, μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία. «Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να διασφαλιστεί αυτή η λειτουργία. Άλλωστε το βλέπουμε και σε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα: να αποκαλύπτονται σπουδαίοι αρχαιολογικοί τόποι και έτσι να αναδεικνύονται, ενώ αλλιώς δεν θα είχαν βγει ποτέ στο φως. Επομένως δεν είναι πρόθεσή μας ούτε να παρακάμψουμε ούτε να εμποδίσουμε την αποκάλυψη ή τη δυνατότητα του ΚΑΣ να ελέγξει τα αρχαία, τα οποία πιθανώς να υπάρχουν εκεί. Άλλωστε αυτά όλα προβλέπονται και διασφαλίζονται».
Παράλληλα δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι και οι έφοροι έχουν πολύ ανοιχτούς ορίζοντες και πολλές φορές οι ακραίες φωνές που ακούγονται αδικούν την πρόσθεση της αρχαιολογικής οικογένειας να βρει ουσιαστικές λύσεις όπως η πραγματική προφύλαξη των αρχαίων και όχι οι ακραίες φωνές.
Πολύ σύντομα θα δούμε αν γνωρίζει το ΥΠΠΟΑ τι ποιεί η… αριστερά του, ή αν θα έχουμε και πάλι «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στα μέλη της πολιτικής ηγεσίας για το ζήτημα του Ελληνικού.