ΛΑΕ: Η κυβέρνηση συναίνεσε σε κοινοτικό κανονισμό που πλήττει τους ελαιοπαραγωγούς

ΛΑΕ: Η κυβέρνηση συναίνεσε σε κοινοτικό κανονισμό που πλήττει τους ελαιοπαραγωγούς

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της στην απόφαση της ΕΕ για νέες αδασμολόγητες εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου, που θα πλήξουν τους Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα τονίζοντας ότι «ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ζητήσει με επιστολή του την καταψήφιση της πρότασης στο ευρωκοινοβούλιο από τους ευρωβουλευτές, η ίδια η κυβέρνηση την υπερψήφισε στο Συμβούλιο Υπουργών!».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΛΑΕ, «υπερψηφίστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με τη μορφή του επείγοντος), η πρόταση της Κομισιόν για επιπλέον αδασμολόγητη ετήσια ποσόστωση 35.000 τόνων τυνησιακού ελαιολάδου για 2 έτη (φτάνοντας στις 92.000 τόνους ετησίως), ως κίνηση αλληλεγγύης προς την Τυνησία για το πλήγμα που δέχτηκε από τρομοκρατικά χτυπήματα το 2015. Η πρόταση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την ομόφωνη έγκρισή της από το Συμβούλιο Υπουργών. Σημειώνεται ότι, ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με επιστολή του προς τους ευρωβουλευτές, στις 30.11.2015, τους καλούσε, και σωστά, να καταψηφίσουν την εν λόγω πρόταση, κάτι που όντως συνέβη».

Η ΛΑΕ θέτει το εξής ερώτημα στη συνέχεια: «Η ίδια η κυβέρνηση, δια των υπουργών της και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στις Βρυξέλλες, πώς υπερασπίστηκε ουσιαστικά τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς;» και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, όπως και στο σύνολο του αγροτικού κόσμου, που, ούτως ή άλλως, πλήττεται βάναυσα από τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα θεσμών και κυβέρνησης».

Μάλιστα ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής δήλωσε σχετικά και τα εξής, μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον μνημονιακό κατήφορο του “ναι σε όλα”, δέχθηκε και τον νέο Κανονισμό που πλήττει τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών. Η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, που σημαίνει ότι υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, την εκθέτει ανεπανόρθωτα για υποκρισία και πολιτική απάτη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ