«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της στην απόφαση της ΕΕ για νέες αδασμολόγητες εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου, που θα πλήξουν τους Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα τονίζοντας ότι «ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ζητήσει με επιστολή του την καταψήφιση της πρότασης στο ευρωκοινοβούλιο από τους ευρωβουλευτές, η ίδια η κυβέρνηση την υπερψήφισε στο Συμβούλιο Υπουργών!».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΛΑΕ, «υπερψηφίστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με τη μορφή του επείγοντος), η πρόταση της Κομισιόν για επιπλέον αδασμολόγητη ετήσια ποσόστωση 35.000 τόνων τυνησιακού ελαιολάδου για 2 έτη (φτάνοντας στις 92.000 τόνους ετησίως), ως κίνηση αλληλεγγύης προς την Τυνησία για το πλήγμα που δέχτηκε από τρομοκρατικά χτυπήματα το 2015. Η πρόταση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την ομόφωνη έγκρισή της από το Συμβούλιο Υπουργών. Σημειώνεται ότι, ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με επιστολή του προς τους ευρωβουλευτές, στις 30.11.2015, τους καλούσε, και σωστά, να καταψηφίσουν την εν λόγω πρόταση, κάτι που όντως συνέβη».
Η ΛΑΕ θέτει το εξής ερώτημα στη συνέχεια: «Η ίδια η κυβέρνηση, δια των υπουργών της και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στις Βρυξέλλες, πώς υπερασπίστηκε ουσιαστικά τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς;» και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, όπως και στο σύνολο του αγροτικού κόσμου, που, ούτως ή άλλως, πλήττεται βάναυσα από τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα θεσμών και κυβέρνησης».
Μάλιστα ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής δήλωσε σχετικά και τα εξής, μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον μνημονιακό κατήφορο του “ναι σε όλα”, δέχθηκε και τον νέο Κανονισμό που πλήττει τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών. Η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, που σημαίνει ότι υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, την εκθέτει ανεπανόρθωτα για υποκρισία και πολιτική απάτη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ