Λέσβος: Ο δήμος απέτρεψε την εκφόρτωση 50 οικίσκων που προορίζονταν για τον καταυλισμό της Μόριας

Λέσβος: Ο δήμος απέτρεψε την εκφόρτωση 50 οικίσκων που προορίζονταν για τον καταυλισμό της Μόριας

«Μπλόκο» της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης σε φορτηγό πλοίο που μετέφερε στο εμπορικό λιμάνι της πόλης 50 οικίσκους για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Μόριας.

Αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου απορριμματοφόρα του δήμου απέκλεισαν την μπουκαπόρτα του πλοίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος με αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας της Μόριας και κατοίκους του χωριού, στάθηκαν μπροστά στο πλοίο απαγορεύοντας έτσι την εκφόρτωση των οικίσκων.

Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή και τον λιμενάρχη, στους οποίους όμως ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει εκφόρτωση των οικίσκων αφού ο καταυλισμός δεν θα επεκτείνει τις υποδομές του ούτε κατά μία θέση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών του τόπου και των φορέων τους».

«Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Λέσβος από νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησί-φυλακή» τόνισε προς τους συγκεντρωμένους ο κ. Γαληνός.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαληνός σημείωσε ότι «τα αιτήματα είναι συγκεκριμένα και δεν αλλάζουν ούτε διαπραγματευόμαστε για αυτά. Τα καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες στον κ. Μουζάλα, τα καταθέσαμε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι: Η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας, η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων, η μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους των νησιών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ενδεικτικά ότι από τις 9/10 μέχρι τις 27/11 έχουν μεταφερθεί από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά 3.515 ωφελούμενοι, επιλέγοντας να αποκρύψει ότι το ίδιο διάστημα οι αφίξεις μόνο στη Λέσβο το μήνα Οκτώβρη ήταν 2.260 και για το μήνα Νοέμβρη 1.983. Συνεπώς όχι μόνο αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας δεν έγινε αλλά αυξήθηκε στο σύνολό του ο πληθυσμός. Επίσης, μέρος της κοινής δήλωσης ΕΕ και Τουρκίας που επικαλείται συνεχώς ο κ. υπουργός είναι οι επιστροφές στην Τουρκία αλλά και οι εξετάσεις υποθέσεων ασύλου σε τέτοιο ρυθμό ώστε να μην αυξάνεται ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο λόγω του γεωγραφικού περιορισμού. Άραγε η πολύμηνη αναμονή των υποθέσεων ασύλου δεν είναι ευθύνη του κ. Μουζάλα, της υπηρεσίας Ασύλου και των δευτεροβάθμιων επιτροπών ή μήπως και γι΄ αυτό ευθύνεται ο δήμαρχος Λέσβου; Την ίδια στιγμή μάλιστα που η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Υπηρεσίας Ασύλου αναφέρει ότι το 2017 εξετάστηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για 515.000 αιτήσεις ασύλου, δηλαδή περίπου 42.900 αιτήματα ανά μήνα».

«Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο δήμαρχος, «παρά το σαφές και ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο λεσβιακός λαός με τη γενική απεργία του και τη συγκέντρωση του στα τέλη Νοεμβρίου, δεν έδειξαν διάθεση ανταπόκρισης. Αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών. Οι αριθμοί των όσων αποχωρούν δεν αποδεικνύουν διάθεση αποσυμφόρησης της κατάστασης που επικρατεί στη Λέσβο».

Σχετικά με τα όσα αναφέρονται για χρονοδιάγραμμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο Δήμος αναφέρει ότι «καμία απολύτως ενημέρωση δεν υπήρχε από το υπουργείο προς τον δήμαρχο Λέσβου σχετικά μ΄ αυτό ούτε καν για την αποστολή νέων οικίσκων και το σκοπό χρήσης τους καθώς αυτοί φτάνουν απροειδοποίητα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και ο κ. υπουργός είναι εξαφανισμένος εδώ και καιρό» και προσθέτει: «Εφόσον το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο κ. υπουργός είναι υπέρμαχοι της αλήθειας και της ενημέρωσης των πολιτών γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν στην ανακοίνωσή τους το χρονοδιάγραμμα των μεταφορών; Γιατί δεν ενημέρωσαν για την αποστολή των οικίσκων και γιατί δεν έχουν δημόσια και υπεύθυνα διαψεύσει τις φημολογίες που αναπτύσσονται κάθε φορά ώστε να βοηθήσουν έμπρακτα στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών; Ο κ. Μουζάλας σπεύδει την ύστατη ώρα να προετοιμάσει το ΚΥΤ Μόριας για το χειμώνα και παράλληλα τώρα που αυξήθηκε υπέρμετρα ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο να κάνει τις μεταφορές ωφελούμενων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κάτι που φυσικά θα μπορούσε να κάνει σταδιακά από τις αρχές του καλοκαιριού, όπως είχαμε επιτακτικά ζητήσει. Ο χειμώνας δεν αποτελεί στοιχείο αιφνιδιασμού έρχεται κάθε χρόνο και είναι αδικαιολόγητο μετά από δύο συναπτούς χειμώνες το Κ.Υ.Τ Μόριας να μην είναι προετοιμασμένο και να συνεχίζει να λειτουργεί σε συνθήκες υπερπληθυσμού».

Και η ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου καταλήγει: «Αντί λοιπόν ο κ. υπουργός να κάνει το αυτονόητο για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα προτιμά να ρίχνει τις ευθύνες αλλού. Επιλέγει συνειδητά να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν ώστε να εκβιάσει τη δημιουργία νέων δομών- κάτι για το οποίο μας πιέζει σε υπέρμετρο βαθμό εδώ και πολλούς μήνες να δεχτούμε αλλά δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σ΄ αυτή την πολιτική που μετατρέπει τα νησιά μας σε φυλακές, απλά και μόνο γιατί ο κ. υπουργός θέλει να επεκτείνει συνεχώς τις υπάρχουσες δομές επειδή δεν έκανε εγκαίρως τις ενέργειες που έπρεπε. Όλα τα νησιά έχουν συγκεκριμένη φέρουσα δυνατότητα φιλοξενίας η οποία δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Έχουν επίσης τοπικές κοινωνίες, των οποίων τη συνοχή και τα δικαιώματα οφείλουμε να διαφυλάξουμε».

Ας σημειωθεί ότι στις 5.00 το απόγευμα, θα συνεδριάσει το συντονιστικό των φορέων της Λέσβου προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την κλιμάκωση της κινητοποίησης που προκλήθηκε από την άφιξη των 50 οικίσκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC