Υπό έλεγχο τέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε δεξαμενή βενζίνης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ζαχράνι, στις ακτές της Μεσογείου, στο νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Ουάλιντ Φάγαντ, ο οποίος μετέβη στο σημείο, κάηκαν 250.000 λίτρα βενζίνης.
Δεν υπήρξαν τραυματίες και οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη ζημιά πριν επεκταθεί σε παρακείμενες δεξαμενές.
Τη δεξαμενή διαχειρίζεται ο στρατός του Λιβάνου. Είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ενώ είχε κλείσει και η βασική οδική αρτηρία που ενώνει τη Βηρυτό με το νότιο τμήμα της χώρας.
Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είναι γνωστά, όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ANI. Σύμφωνα με τον διευθυντή των εγκαταστάσεων, τον Ζίαντ αλ Ζέιν, η πυρκαγιά ξέσπασε την ώρα που άδειαζε η δεξαμενή, λίγες ώρες αφού εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα. «Παρατηρήσαμε χθες ότι η στέγη της δεξαμενής είχε πάρει κλίση και αρχίσαμε αμέσως το πρωί να μεταφέρουμε τα καύσιμα», εξήγησε καθώς υπήρχε φόβος να εκδηλωθεί βραχυκύκλωμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να προκληθεί καταστροφή, αν η πυρκαγιά εξαπλωνόταν στις διπλανές δεξαμενές».
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας για να γνωρίζουμε αν η πυρκαγιά σημειώθηκε από ατύχημα ή αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος».
Σημειώνεται ότι λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα στη χώρα, εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τα δύο βασικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας αναγκάστηκαν να κλείσουν το Σάββατο, προκαλώντας μπλακ άουτ. Πρόκειται για το δεύτερο μπλακ άουτ που σημειώνεται στο Λίβανο τον Οκτώβριο.
Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε την Κυριακή αφού ο στρατός της χώρας διένειμε στους δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 6.000 χιλιόλιτρα βενζίνης. Τα νοικοκυριά στο Λίβανο αναγκάζονται να βασιστούν σε γεννήτριες για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι διακοπές ρεύματος φτάνουν έως και τις 22 ώρες ημερησίως.
Ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε μια πρωτόγνωρη κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα έχει χαρακτηρίσει μια από τις βαθύτερες υφέσεις της σύγχρονης ιστορίας. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας ζουν στη φτώχεια και το νόμισμά της έχει χάσει το 90% της αξίας του τα δύο τελευταία χρόνια.