Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν εξελίξεις για τον ΕΔΟΕΑΠ, εκτίμησε χθες από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος παρενέβη στην Ολομέλεια για το θέμα, με αιχμή την 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων για την διάσωση του Οργανισμού που έχει αρμοδιότητα την επικουρική ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη.
«Εντός των ημερών, νομίζω, θα έχουμε μία εξέλιξη για τον ΕΔΟΕΑΠ. Ήδη έχει συμφωνηθεί ένα πλαίσιο για τις εισφορές και τον πόρο και η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης με την είσοδο των δημοσιογράφων του ίντερνετ. Υπάρχει μία εκκρεμότητα στο τομέα της υγείας, γιατί το αυτοτελές αυτό Ταμείο υπήχθη, δυστυχώς, στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και ρυμουλκήθηκε σε μία ρύθμιση η οποία το έχει αφήσει λίγο μετέωρο» ανέφερε, κάνοντας λόγο για «μεγάλη περιπέτεια των δημοσιογράφων με το ασφαλιστικό τους».
Επίθεση από την ΔΗΣΥ-Ποτάμι στην κυβέρνηση
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής ''Αμυνας, στο ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ αναφέρθηκαν, επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης.
Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι ως υπουργός Εργασίας αντιμετώπισε το θέμα και δεν δέχτηκε να καταργηθούν οι πόροι του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και όλες οι επόμενες κυβερνήσεις, «μέχρι να έρθουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», δεν δέχθηκαν τη σταθερή πρόταση της τρόικας τότε να καταργηθούν οι πόροι του ΕΔΟΕΑΠ. «Το καταργεί ο κ. Κατρούγκαλος και η κυβέρνηση αυτή και σήμερα οι κυβερνώντες υπερασπίζονται την απεργία των δημοσιογράφων για το θέμα αυτό», υποστήριξε.
Για «καταδίκη του ΕΔΟΕΑΠ σε ασφυξία μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου» έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Δανέλλης ο οποίος, αφού επισήμανε ότι το Ποτάμι δεν είναι υπέρ των προνομιακών αντιμετωπίσεων επιμέρους κλάδων επαγγελματιών, εξήγησε ότι με τον ΕΔΟΕΑΠ υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα που ζητάει λύση.
«Είναι ένας κλάδος, ο κλάδος των δημοσιογράφων, που μένει χωρίς Επικουρικό Ταμείο, με πρώτο βεβαίως θύμα τους νέους δημοσιογράφους. Έτσι είναι αναγκαία η αντιμετώπιση αυτής της συγκεκριμένης περίπτωσης» είπε και διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του υπαρκτού προβλήματος.
Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, στην έκκληση που απεύθυνε να μην στηλιτεύονται από το βήμα της Βουλής δημοσιογράφοι, ακόμη κι αν είναι ανοίκειος ο λόγος τους και κακά τα επιχειρήματα. «Είμαστε αιρετοί, άρα είμαστε εκτεθειμένοι στη δημόσια κρίση. Αυτό πρέπει να το αντέξουμε. Αυτή είναι η τύχη αυτού που βγαίνει μπροστά. Να έχουμε το στομάχι να αντέχουμε ακόμα και τις κακές κουβέντες» είπε.