Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, που επαναδιεκδικεί την εκλογή του, μετά την άσκηση του δικαιώματος του στη ψηφοφορία στο ψευδοκράτος, κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους πηγαίνοντας στην κάλπη.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ακιντζί έκανε ωστόσο λόγο για δύο «μη φυσιολογικές καταστάσεις σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία». Η μία είναι «η φυσική μας υγεία λόγω της πανδημίας» και η άλλη είναι «η πολιτική και κοινοτική μας υγεία. Αναφέρομαι στις παρεμβάσεις. Όλοι μαζί βιώσαμε πόσο δύσκολο είναι να κάνεις προεκλογικό αγώνα εν μέσω πανδημίας». Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι 30.000 προεκλογικά φυλλάδια που είχαν τυπωθεί «έμειναν σπίτι μας» γιατί εφάρμοσαν τις αποφάσεις του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου». Αλλά, πρόσθεσε, έκαναν μια μεγάλη εκστρατεία μέσω του διαδικτύου, των ΜΜΕ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
«Ο κόσμος», συνέχισε ο κ. Ακιντζί, «ξέρει ποιος είναι εδώ και 45 χρόνια που ασχολείται με την πολιτική» και πρόσθεσε ότι στο θέμα των παρεμβάσεων ο ίδιος μίλησε ανοικτά και προειδοποίησε. Με ξεκάθαρο και έντονο τρόπο, θεσμοί της Τουρκικής Δημοκρατίας δυστυχώς πήραν μέρος σε αυτές τις «εκλογές», το έκαναν παρά τις δικές του προειδοποιήσεις κι αυτό το είδαν όλοι και το έζησαν, υπογράμμισε. «Μεγάλο μέρος των τουρκικών ΜΜΕ», συνέχισε, «πήραν μέρος σε αυτή την προπαγάνδα μεταδίδοντας ψεύδη» γι' αυτόν, ενώ εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες του επιτέθηκαν, πρόσθεσε.
«Ένα ευαίσθητο θέμα, όπως το Βαρώσι, έγινε προεκλογικό εργαλείο, ενώ αυτοί οι θεσμοί της Τουρκίας που έπρεπε μόνο να παρακολουθούν και να στέλνουν εκθέσεις στην Τουρκία», όπως ανέφερε, «δυστυχώς πήραν μέρος καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» τόνισε. «Γυρνούσαν από χωριό σε χωριό λέγοντας ‘Μην ψηφίσετε τον Ακιντζί’. Πήγαν σε συλλόγους και συνδέσμους ρωτώντας τί ανάγκες έχουν, να τις καλύψουν ‘κι εσείς να ανταποκριθείτε στις δικές μας ανάγκες’. Η δική τους ανάγκη είναι να μην δώσουν ψήφο στον Ακιντζί κι ας ψηφίσουν όποιον θέλουν», υποστήριξε.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει δεχθεί επιθέσεις από χιλιάδες λογαριασμούς τρολ που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτό, ενώ και τα τοπικά ΜΜΕ, εκτός από μια μερίδα, δεν συμπεριφέρθηκαν και πολύ ουδέτερα, όπως είπε. «Σε όσους εκπροσώπους των ΜΜΕ, τήρησαν την ουδετερότητα, τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ» είπε κι επέκρινε έντονα τον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό «Μπαϊράκ» γιατί συμπεριφέρθηκε κομματικά, υπέρ του αντιπάλου του, Ερσίν Τατάρ.
Nα σημειωθεί πως και χτες ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του όπως ανέφερε ο ιστότοπος ειδήσεων Independent Turkish.
Ερωτηθείς για τα δικά του συναισθήματα ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αυτές οι «εκλογές» δεν αφορούν τον ίδιο και το μέλλον του, αλλά το «κοινοτικό μας μέλλον» και γι’ αυτό θα αποφασίσει ο «λαός». «Είναι πολύ σημαντικές εκλογές για την τύχη μας, τί είδους μέλλον θέλουμε για μας. Πιστεύω ότι ενάντια σε όλα αυτά που έχουν γίνει, ο λαός μας θα δώσει σήμερα την απάντησή του», σημείωσε.
«Μην μείνετε στο σπίτι, ακούστε την φωνή της συνείδησή σας και ασκήστε το εκλογικό σας δικαίωμα» προέτρεψε ο κ. Ακιντζί.
Ερσίν Τατάρ: Στη «χώρα» μας έχουμε μια «ωραία δημοκρατία»
Επιδίωξή του είναι να ακουστεί η φωνή «του λαού του κράτους της ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα και το ψευδοκράτος, στη διεθνή κοινότητα και να ζει με κυρίαρχη ισότητα, δήλωσε από την πλευρά του ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» και υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσίν Τατάρ, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος και έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του, Σιμπέλ.
Στη «χώρα» μας έχουμε μια «ωραία δημοκρατία» και εύχομαι σήμερα να ολοκληρωθεί η διαδικασία με μια «ωραία συμμετοχή», επισήμανε.
Ο κ. Τατάρ είπε ότι χειρίστηκαν πολύ καλά την περίοδο της πανδημίας και σήμερα έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την διαδικασία της ψηφοφορίας, ενώ ευχήθηκε οι πολίτες να κάνουν το καθήκον τους και να προσέλθουν στις κάλπες.
Το «υπουργείο υγείας», ανέφερε, κάνει συνεχώς τεστ και όσοι βρίσκονται υπό καραντίνα αλλά τα τεστ τους σήμερα είναι αρνητικά μπορούν να ψηφίσουν. Εύχομαι να βγει από την κάλπη η σωστή βούληση για το μέλλον του τόπου, κατέληξε ο Ερσίν Τατάρ.
Να σημειωθεί πως η ψηφοφορία γίνεται με γάντια που δίδονται έξω από τα κέντρα ψηφοφορίας, με την χρήση μασκών και τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων. Δεν επιτρέπεται παρά μόνο πολύ περιορισμένη παρουσία ΜΜΕ εντός των αιθουσών.