Πεπεισμένος ότι μπορεί να ανατρέψει τα εις βάρος του προγνωστικά στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε ο υποψήφιος του SPD, Martin Schulz. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, παρά τη διψήφια διαφορά που έχει με την Angela Merkel και διαμορφώνεται σε περίπου 15%, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Martin Schulz δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί ακόμη και να επικρατήσει απέναντι στην Γερμανίδα καγκελάριο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το απόγευμα από το Βερολίνο στο ραδιόφωνο DLF και στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, επιχείρησε να στείλει μήνυμα νίκης: «Είχα προειδοποιήσει το κόμμα μου να έχει στραμμένη την προσοχή του στις (σ.σ. δημοσκοπικές) μεταπτώσεις που υπάρχουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες. (…) Η κυρία Merkel θα εξακολουθήσει και τις τελευταίες δέκα μέρες πριν τις εκλογές να θεωρείται από κάποιους ανίκητη, όμως στις 25 Σεπτεμβρίου ο καγκελάριος θα λέγεται Martin Schulz».
Ο υποψήφιος του SPD επιχείρησε να τονίσει τις διαφορές του από την καγκελάριο Merkel σε σειρά ζητημάτων. Ένα από αυτά είναι τα σχέδια για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών με προοπτική να φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ στο πλαίσιο των νατοϊκών στόχων. «Ο στόχος του 2% είναι κατά τη γνώμη μου λάθος. (…) Η δική μου θέση είναι ότι αυτού του είδους η αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών είναι λανθασμένη», υπογράμμισε ο κ. Schulz, διευκρινίζοντας ότι θα θεωρούσε επαρκή μια αύξηση 5 δισ. ευρώ για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, αλλά όχι επιπλέον δαπάνες ύψους 20 έως 30 δισ. ευρώ.
Κοινά στάνταρντ και ευρωπαϊκός συντονισμός στο προσφυγικό
Ο πρόεδρος του SPD άσκησε κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο Dnald Trump για το γεγονός ότι δεν καταδίκασε απερίφραστα τα αιματηρά ρατσιστικά επεισόδια στη Βιρτζίνια, αφήνοντας αιχμές και κατά της Angela Merkel, η οποία, όπως είπε, δεν πήρε σαφή θέση, όπως θα όφειλε απέναντι στον Trump.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τάχθηκε υπέρ ενός κοινού ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, όπως έχει ζητήσει επανειλημμένα και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron. «Χρειαζόμαστε περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα, όμως όχι με συμβολική πολιτική, αλλά για παράδειγμα με έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα καταπολεμά τη φοροαποφυγή, τη φοροδιαφυγή και το φορολογικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη».
Στο ανοιχτό μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, ο Martin Schulz ζήτησε θεσμοθέτηση κοινών διαδικασιών και συντονισμένη συνεργασία των κρατών μελών προκειμένου το ζήτημα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων, «κατά τη γνώμη μου ένας γερμανός καγκελάριος θα έπρεπε να πάρει εκ νέου πρωτοβουλία ώστε να υιοθετήσουμε επιτέλους στην Ευρώπη αυτά τα κοινά στάνταρντ, ειδάλλως όλα θα συνεχίσουν να κρέμονται από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ελλάδα και όλοι οι άλλοι θα λένε, ωραία αυτοί διευθετούν το πρόβλημα».
Φωτογραφία αρχείου SOOC