Πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα αφαιρεί κονδύλια από τις χώρες που δεν υλοποιούν τις συμφωνίες για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, τόνισε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9" και στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" με τον Κώστα Μπλιάτκα.
"Η Ελλάδα έχει κάνει τα μαθήματά της. Είναι η ώρα των άλλων να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να κρατήσουν στο έδαφός τους τους πρόσφυγες που πρέπει να πάρουν"" είπε η κ. Σπυράκη και σημείωσε: "Είναι υποχρεωτική η κατανομή, είναι υποχρεωτική η επανεγκατάσταση και εφόσον δεν συμβαίνει, θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να τους αφαιρεί τα κονδύλια. Είναι μια πρόταση που αρχίζουμε να τη συζητάμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πρέπει να δούμε τις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις της ΕΕ πώς θα επιβάλλουμε ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις αυτές. Ένας μόνος τρόπος υπάρχει, να τους αφαιρεθούν κοινοτικά κονδύλια. Δεν μπορούν να παίρνουν ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού και να μην αναλαμβάνουν ευθύνες. Τα πράγματα είναι ανησυχητικά γιατί μια σειρά χώρες από την ''καρδιά'' της ΕΕ, της κεντρικής Ευρώπης, αντιλαμβάνονται την ΕΕ ως ένα κλαμπ από το οποίο έχουν να παίρνουν, γιατί είναι χώρες που απολαμβάνουν και αγροτικών επιδοτήσεων με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συνολικά και την ίδια ώρα δεν θεωρούν πως πρέπει να απαντήσουν στο μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί".
Η κ. Σπυράκη άσκησε κριτική στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι η χώρα μας έχασε πάρα πολλά κονδύλια από το προσφυγικό, ενώ δεν έπρεπε, και υπογράμμισε: "Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην πρόβλεψη που μας έχει ήδη ανακοινώσει ήδη ο πρόεδρος Γιούνκερ, τα χρήματα που ξόδεψε η Ελλάδα για το προσφυγικό να αφαιρεθούν από το έλλειμμα, να αφαιρεθούν δηλαδή από τα στοιχεία του Συμφώνου Σταθερότητας. Η δαπάνη που κατέβαλε η Ελλάδα είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ, είναι περίπου το 0,17% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως εκ τούτου αυτά τα χρήματα θα πρέπει να εξαιρεθούν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και υπάρχει η δυνατότητα και υπάρχει και η πολιτική κατεύθυνση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο".
Αναφερόμενη στη Ν.Δ., είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και για τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη επισήμανε ότι έχει καταστήσει σαφές πως ανεξαρτήτως των καθυστερήσεων και των ολιγωριών της κυβέρνησης το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ