Τον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των 40αρηδων, ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ για το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, τα ποσοστά συμμετοχής σε αυτούς, αλλά και τη διστακτικότητα των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca.
Αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson&Johnson που φτάνει αύριο στην Ελλάδα, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι η διαφορά του με τα άλλα εμβόλια είναι ότι έχει μόνο μια δόση, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει αρκετά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, «περιμένουμε 2 εκατ. δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο παραλαμβάνουμε λίγες δόσεις. Η δεύτερη παραλαβή θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε θα χρησιμοποιηθεί τον Μάιο. Έτσι, τον Μάιο περιμένουμε ακόμα 300.000 δόσεις και τις υπόλοιπες περίπου 960.000 δόσεις τις περιμένουμε τον Ιούνιο».
Από την Pfizer, καταγράφεται μια πολύ μεγάλη αύξηση των παραδόσεων, ανέφερε, καθώς θα πλησιάσουμε τις 1,5 εκατ. δόσεις τον Μάιο και 1,7-1,8 εκατ. δόσεις τον Ιούνιο. Από τη Moderna, ωστόσο, ο αριθμός των παραδόσεων παραμένει χαμηλός, καθώς αναμένονται 100.000-150.000 δόσεις στις αρχές Μαΐου.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναγνώρισε επίσης ότι είναι κατανοητή οποιαδήποτε διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο AstraZeneca, καθώς τις τελευταίες 20 ημέρες υπήρχαν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις Οργανισμών για την ασφάλεια του. «Αυτό προκάλεσε μια αναταραχή», σημείωσε. Επισήμανε, ωστόσο, ότι:
«Παρόλα αυτά τα ποσοστά συμμετοχής της χώρας μας είναι πολύ πιο αυξημένα σε σχέση με τις άλλες χώρες και οι άνθρωποι που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού άκουσαν τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και στη συντριπτική τους πλειοψηφία πήγαν στο ραντεβού τους. Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή με βάση τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνά το 90%, που είναι λίγο πιο χαμηλά από τις υπόλοιπες εταιρείες».
Η επόμενη κατηγορία των πολιτών που θα εμβολιαστεί αφορά τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου και περιλαμβάνει περίπου 800.000 ανθρώπους, ανέφερε. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή και θα περιλαμβάνει νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και όλα τα υπόλοιπα.
«Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους θα ξεκινούν από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάιο. Θα έχουν πάρει την πρώτη δόση μέσα στον Μάιο», τόνισε, κασι πρόσθεσε ότι τον Ιούνιο θα προχωρήσει ο εμβολιασμός και των νεότερων ηλικιακών ομάδων, άρα κάπου μέσα στον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για αυτή την κατηγορία.
Για τις ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι αρχές Μαΐου θα αποφασιστεί αν θα προτεραιοποιηθεί ο εμβολιασμός τους, ανάλογα το πώς θα έχει κινηθεί ο εμβολιασμός των άνω των 50 ετών.
Όσον αφορά στη συμμετοχή των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι τη μικρότερη συμμετοχή την έχει η ηλικιακή ομάδα των 60-64 ετών με ποσοστό 50% και τη μεγαλύτερη η ομάδα 75-79 ετών με ποσοστό που ξεπερνά το 75%. «Και οι 85αρηδες στην αρχή ήταν διστακτικοί, το ποσοστό τους ήταν στο 50% και τώρα έχει φτάσει στο 64%», επισήμανε.