«Τα στοιχεία συγκλίνουν πλέον ότι το στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι συμπολίτες που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι λιγότεροι από τα άλλα κύματα» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.
Επισημαίνοντας πάντως, ότι «όσο καλό κι αν ακούγεται αυτό για τη δημόσια υγεία δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος».
«Οι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο για να χρειαστούν νοσηλεία που είναι πολλαπλάσιος από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και υπερπολλαπλάσιος από όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. Η δε πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό θα είναι υπερπολλαπλάσια τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως γι αυτό το λόγο είναι σημαντικό να κλείσουν ραντεβού για 1η δόση άμεσα.
Ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε επίσης στοιχεία για το πώς κινείται η επιδημία στον κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα.
Σύμφωνα με αυτά, οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 46% την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 12% περίπου, κάτι που δείχνει ότι η τάση μείωσης των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζεται.
Όσον αφορά την πανδημία στην Ευρώπη, δείχνει σημαντική επιδείνωση στην διασπορά. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε γύρω στο 36% αύξηση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 13%.
Συνολικά, από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 29 δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη πάνω από 30% παρατηρείται σε 15 χώρες, μέτρια βελτίωση πάνω από 20% παρατηρήθηκε σε 4 χώρες ενώ σημαντική πάνω από 30% επίσης σε 4 χώρες.
Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε σημαντικότατη επιδείνωση, καταγράφοντας 160% περισσότερες διαγνώσεις. Ενώ ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 11%.
Όσον αφορά την πίεση στο σύστημα Υγείας που παραμένει υψηλή ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι ο αριθμός ατόμων υπό παρακολούθηση σε ΜΕΘ μέχρι χθες 29/12, έδειξε μείωση 4% ενώ ο αριθμός νέων εισαγωγών με τη νόσο έδειξε μικρή επιδείνωση 6%.
Τέλος, όπως σημείωσε, το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,2 από το 1,1.