Μάχη επιβίωσης για τους 7 υποψηφίους της προκριματικής της γαλλικής αριστεράς

Μάχη επιβίωσης για τους 7 υποψηφίους της προκριματικής της γαλλικής αριστεράς

Παραμονές του πρώτου γύρου της προκριματικής που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα την Κυριακή, για την ανάδειξη του εκπροσώπου του για την προεδρική του Μαΐου, η σημερινή τρίτη τηλεοπτική αναμέτρηση των επτά υποψηφίων θεωρείται αποφασιστική.

Τρεις είναι οι υποψήφιοι που έχουν αναδειχθεί από τις προηγούμενες αναμετρήσεις και παραμένουν επικεφαλής. Και οι τρεις υπήρξαν μέλη της κυβέρνησης Hollande: ο πρώην πρωθυπουργός Manuel Valls, και οι πρώην υπουργοί, παραιτηθέντες και οι δύο, ο Arnaud Montebourg από το υπουργείο Οικονομίας και ο Benoit Hamon από το υπουργείο Παιδείας.

Και ενώ οι έως τα τώρα τηλεοπτικές συζητήσεις έγιναν με έναν κόσμιο θα λέγαμε τρόπο, χωρίς εντάσεις, με έναν Manuel Valls να αντιμετωπίζει στωικά τις επιθέσεις των πρώην υπουργών του, αναμένεται ότι στη σημερινή αναμέτρηση οι τόνοι θα αλλάξουν, διότι ο κέρσορας των επιθέσεων έχει μετατεθεί από τον Valls στον Hamon.

Αιτία είναι η εκπληκτική άνοδος του Benoit Hamon που σε ορισμένες σφυγμομετρήσεις φάνηκε ότι είναι ικανός να περάσει μπροστά, ιδιαίτερα στο εκτός σοσιαλιστικού κόμματος αριστερό κοινό.

Ο «κίνδυνος Hamon» μοιάζει να αφύπνισε για τα καλά τον ο Arnaud Montebourg ο οποίος στις τελευταίες συγκεντρώσεις του υπήρξε ιδιαίτερα επιθετικός κατά του προγράμματος του αντιπάλου του.

Έτσι, στη σημερινή τελευταία αναμέτρηση, που θεωρείται μάχη επιβίωσης για τον καθένα, πιστεύεται ότι η βασική σύγκρουση θα είναι ανάμεσα σε Arnaud Montebourg και Benoit Hamon.

Σε γενικές γραμμές, οι διάφορες σφυγμομετρήσεις μοιράζουν τα ποσοστά σε μια ψαλίδα ανάμεσα στο 25% με 30% ανάμεσα στους τρεις αφήνοντας ψίχουλα για τους υπόλοιπους.

Για ένα κοινό που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Manuel Valls θεωρείται ότι είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία και είναι ο καλύτερος για την προεδρία.

Για ένα πλατύτερο κοινό ο Arnaud Montebourg που υπεραμύνεται της εθνικής κυριαρχίας, και των αλλαγών στην Ευρώπη, έχει θεωρηθεί επανειλημμένα ότι υπήρξε ο πιο πειστικός στην παρουσίαση των προτάσεών του.

Ο Benoit Hamon κατόρθωσε να σπάσει τον κλασικό κύκλο των θεμάτων όπως, εθνική ταυτότητα, ασφάλεια, ανεργία και κέρδισε την παράσταση και την προσοχή όλων προτείνοντας «ένα καθολικό, βασικό, εισόδημα διαβίωσης για όλους».

Με την πρόβλεψη ότι η αυτοματοποίηση θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις θέσεις εργασίας στο μέλλον, ο Hamon θέλει να απελευθερώσει τους πολίτες από το άγχος επιβίωσης, δίνοντάς τους την ευκαιρία για περαιτέρω δημιουργική δράση.

Ζητά επίσης μεταξύ άλλων, την αποποινικοποίηση της κάνναβης.

«Ιδεαλιστής και ονειροπόλος» όπως τον βλέπουν πολλοί, ο Benoit Hamon, που υπήρξε ένας από τους «αντάρτες» κατά της πολιτικής Ολάντ, δείχνει να έχει επικεντρώσει την εκστρατεία του όχι με στόχο την προεδρία της Γαλλίας, αλλά την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μέσα από το φως που του δίνει η προκριματική, να μπορέσει να επαναπροσανατολίσει προς τα αριστερά το κόμμα.

Αντίθετα ο Arnaud Montebourg από χρόνια ονειρεύεται το προεδρικό μέγαρο των Ιλυσίων, ενώ ο Manuel Valls νοιώθει να είναι ο νόμιμος κληρονόμος και ο «ικανότερος», όπως ο ίδιος δεν διστάζει να υπογραμμίζει.

Όποιος πάντως και εάν βγει νικητής από το δεύτερο γύρο της προκριματικής την Κυριακή 29 Ιανουαρίου θα έχει να αντιμετωπίσει και να συνυπολογίσει τους δύο αουτσάϊντερς της αριστεράς, τον Jean-Luc Melenchon που πραγματοποιεί μια πειστική εκστρατεία έχοντας κερδίσει το 15% των προτιμήσεων των Γάλλων και τον «πύραυλο» Emmanuela Macron(παραιτηθέντα πρώην υπουργό Οικονομίας) που κινητοποιεί τα πλήθη και γεμίζει στάδια σε κάθε συγκέντρωσή του, του οποίου όμως το πρόγραμμα περιμένουμε για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η «Ωραία Λαϊκή Συμμαχία» (La Belle Alliance Populaire) όπως έχει ονομάσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα την προκριματική της αριστεράς, κινδυνεύει να χάσει την ομορφιά της... εάν όλοι οι φερέλπιδες υποψήφιοι της αριστεράς κατεβούν μεμονωμένα και δεν καταφέρουν έως το Μάϊο να συσπειρωθούν, για να αντιμετωπίσουν τον Francois Fillon της δεξιάς και την Marine Le Pen της ακροδεξιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ