Μια ιστορία με δυο όψεις αναδύεται από χθες το βράδυ, επισήμως πλέον, στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Η είδηση είναι πως η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, επιλογή του υπουργικού Συμβουλίου Σαμαρά και αρχαιότερη στην ιεραρχία, έμαθε από εφημερίδες, πως γίνεται πειθαρχικό σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου (επιλογή συναδέλφων του που τον ψήφισαν) χωρίς εκείνη να έχει δώσει τέτοια εντολή. Τι είχε συμβεί;
Το περασμένο καλοκαίρι ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης , δια των συνηγόρων του, υπέβαλλε αναφορά κατά του Ζαγοραίου, θεωρώντας πως σε υπόθεσή του που κατέληξε και σε ποινική δίωξη, κακώς ασχολήθηκαν κατ΄εντολή του προϊσταμένου, πάνω από δυο εισαγγελείς, κάτι που - κατά αυτόν- δεν είναι σύνηθες. Δικαίωμά του. Η κα Κουτζαμάνη ζήτησε τότε - τον Ιούνιο- όπως λέει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου , από εισαγγελέα Εφετών να διερευνήσει τις καταγγελίες που τις προσκομίστηκαν. Δηλαδή να ερευνηθεί αν στέκει νομικά να γίνεται αυτό. Δικαίωμά της επίσης.
Πειθαρχικό και Falciani
Ξαφνικά όμως εσχάτως ο εισαγγελέας Εφετών - πάντα κατά την εισαγγελία Αρείου Πάγου- άρχισε να καλεί τους εισαγγελείς που ενεπλάκησαν σε πειθαρχικό έλεγχο για το θέμα, χωρίς -όπως ξαναλέει η εισαγγελία Αρείου Πάγου- να του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο. Εν ολίγοις μετέτρεψε τον τυπικό έλεγχο της νομιμότητας της ενέργειας ενός εισαγγελέα (στα νομικά οι ερμηνείες πολλές φορές ενός νόμου είναι πάνω από μια) σε πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος τους. Αυτομάτως υπήρξε έντονη αρθρογραφία πως "διώκονται οι εισαγγελείς που εξέτασαν τον Herve Falciani ", αφού στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, ο Ζαγοραίος και η ομάδα των εισαγγελέων του ήταν αυτοί που πήγαν στο Παρίσι και εξέτασαν τον μίστερ "Λιστα Λαγκάρντ". Το κοινό σημείο των δυο υποθέσεων είναι πως και τότε η κα Κουτζαμάνη - καίτοι ιεραρχικά ανώτερη των εισαγγελέων- ενημερώθηκε από τις εφημερίδες, και όχι από τους ίδιους, κάτι επίσης μη σύνηθες. Αντίθετα ήταν πλήρως ενημερωμένος ήταν ο τότε υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος.
Τώρα, η κυρία Κουτζαμάνη, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβίβασε όλα τα δημοσιεύματα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρώδη και του παρήγγειλε να διενεργήσει έρευνας, προκειμένου να εξακριβωθεί το τι ακριβώς έγινε στην υπόθεση αυτή και το πως παρερμηνεύθηκε το έγγραφό της με το οποίο ζητούσε την διενέργεια έρευνας και όχι πειθαρχικής έρευνα.
Πειθαρχικό και Ντογιάκος
Στον αντίποδα η Βασιλική Θάνου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός (επιλογή του υπουργικού συμβουλίου Τσίπρα) εγκάλεσε με δεύτερο πειθαρχικό προ ημέρων, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο (επιλογή των συναδέλφων του που τον ψήφισαν) εντοπίζοντας την πρώτη φορά "παρατυπίες" στην εκλογή του διότι δεν "είχε δικαίωμα να συμμετάσχει με βάση την αρχαιότητα".
Τη δεύτερη παραπέμφθηκε για "αναξιοπρεπή συμπεριφορά" διότι έστειλε έγγραφο σύγκλησης της Ολομέλειας της Εισαγγελίας Εφετών , χαρακτηρίζοντας παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων το πειθαρχικό σε βάρος του. Ο Ντογιάκος υπέβαλλε υπόμνημα που εξηγεί ότι απλώς έκανε αυτό που επιτάσσει το καθήκον του. Άλλωστε αποτελεί πρωτοτυπία να εγκαλείται πειθαρχικά για "παρατυπίες" και η ανθυποψήφια του Γεωργία Τσατσάνη , η οποία θα ήταν η μόνη που θα είχε εννοηθεί αν δεν συμμετείχε ο Ντογιάκος στις εκλογές, αφού θα γινόταν εκείνη προϊσταμένη στην Εισαγγελία Εφετών.
Οι ιστορίες μπορεί να μοιάζουν διαφορετικές - και περίπλοκες στα μάτια όσων δεν ζουν από κοντά τα της δικαιοσύνης- αλλά μάλλον είναι πολύ απλές και συνοψίζονται σε ένα ερώτημα : Μήπως σοβεί ο πόλεμος ισχύος για τη Δικαιοσύνη;
Διαβάστε ακόμη: Δ. Παπαγγελόπουλος: Σκιές στο χώρο της Δικαιοσύνης