Τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών,συμφώνησαν να συνεχίσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της ΠΓΔΜ Nikola Dimitrov κατά τη διάρκεια πολύωρης συζήτησης που είχαν χθες στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βιέννη με τον Matthew Nimetz.
Η από κοινού συνάντηση των τριών, είχε αρχίσει στις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδας, ακολούθησε το μεσημέρι κοινό γεύμα εργασίας στις εγκαταστάσεις της τρίτης έδρας των Ηνωμένων Εθνών, για να συνεχιστεί κατόπιν και να ολοκληρωθεί στις 17.40 ώρα Ελλάδας, χωρίς κατόπιν να υπάρξουν κάποιες δηλώσεις.
Μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι είνια εκτός πραγματικότητας το ενδεχόμενο να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία στο γειτονικό κράτος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση που συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας να φέρουν ως πιο πιθανή λύση το Gorna Makedonija.
Ωστόσο οι συγκεκριμένες πληροφορίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, αντίθετο στην πρόταση Κοτζιά για ονομασία Gorna Makenoija χωρίς μετάφραση δηλώνει το κόμμα «Συμμαχία Αλβανών» κάνοντας λόγο για «σλαβικές επιρροές».
«Εμείς, η Συμμαχία των Αλβανών, είμαστε αντίθετοι με τις τάσεις για τις σλαβικές επιρροές στο όνομα. Όπως είπαμε, αντιτιθέμεθα σε Σλαβική ονομασία της "Μακεδονίας", είμαστε αντίθετοι με την πρόταση που κυκλοφορεί μέσω διπλωματικών κύκλων όπου η λογική είναι να χρησιμοποιούμε ονόματα με γεωγραφικό προσδιορισμό που είναι γραμμένα σε "μακεδονικά" όπως το Gorna Makedonija» ξεκαθάρισε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ziadin Sela. «Πρόκειται για τάση για σλαβικές επιρροές με υιοθέτηση του (συγκεκριμένου) ονόματος» είπε ο Sela.
Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Georgi Parvanov, υποστήριξε ότι προτάσεις όπως «Άνω Μακεδονία» ή «Βόρεια Μακεδονία», είναι εις βάρος του βουλγαρικού συμφέροντος.
«Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αποβούν σε βάρος της Βουλγαρίας» διεμήνυσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Georgi Parvanov σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό κανάλι bTV.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Βουλγαρίας, είναι μεν θετικό το γεγονός ότι συζητείται η διαφωνία για την ονομασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά ο ίδιος ανησυχεί, γιατί «οι συνομιλίες αρχίζουν να κατευθύνονται σε λύσεις οποίες είναι αντίθετες με το βουλγαρικό συμφέρον».
«Ναι, πάνω απ'' όλα αναγνωρίζουμε τη "Μακεδονία" με το συνταγματικό της όνομα, αλλά θεωρούμε ότι προτάσεις όπως "Άνω Μακεδονία" ή "Βόρεια Μακεδονία", είναι λύσεις υπέρ της Ελλάδας, αλλά εις βάρος του βουλγαρικού συμφέροντος» ανέφερε ο Parvanov.