Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι Ιταλοί τις εξελίξεις μετά το καταλανικό δημοψήφισμα, ενώ εκτενή είναι τα δημοσιεύματα για το θέμα στον Τύπο και τα ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.
«Πρόκειται για έναν άλλο σταθμό της κρίσης της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Πρόκειται, άλλωστε, και για ένα παρελθόν που δεν θέλει να παρέλθει, αφού όποιος επισκέπτεται τη Βαρκελώνη μπορεί να δει ακόμη τις πληγές του ισπανικού εμφυλίου» υπογράμμισε ο υποδιευθυντής του περιοδικού L'' Espresso, Marco Damilano.
«Όπως και να έχει, θα είναι ένα τραύμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει, παράλληλα, ο υποδιευθυντής της εφημερίδας Corriere della Sera, Antonio Polito. «Η Ευρώπη, με την μεγάλη της ασάφεια, λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα γεγονότων σαν και αυτό της Καταλανίας και ίσως όχι μόνον» τονίζει και παράλληλα προσθέτει ότι «η απόλυτη αυτή σιωπή, η απουσία της Ευρώπης είναι σοβαρότατη».
«Μπορεί σε κάποιους να αρέσει και σε κάποιους άλλους όχι, αλλά με την ψήφο αυτή άρχισε η ανεξαρτησία της Καταλονίας» σχολιάζει ο διευθυντής του τηλεοπτικού καναλιού La 7, Enrico Mentana. «Το τρένο αυτό δεν μπορεί να σταματήσει. Είναι μια ημερομηνία με συμβολική και ουσιαστική βαρύτητα, από τη στιγμή που ψήφισε η πλειοψηφία των Καταλανών» εκτιμά ο Mentana, ο οποίος αφιέρωσε τετράωρη εκπομπή στο χθεσινό δημοψήφισμα.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής αυτής, ο Joan Maria Pique, υπεύθυνος επικοινωνίας της Κοινότητας της Καταλονίας, τόνισε ότι «δεν θα είναι μια μονομερής διαδικασία, θα υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση της Μαδρίτης για τη νέα αυτή πορεία της Καταλονίας», προσθέτοντας ότι «η σκληρή στάση της ισπανικής κυβέρνησης και της αστυνομίας της, αύξησε τη συμμετοχή των ψηφοφόρων».
H εφημερίδα La Repubblica, από τη μεριά της, θεωρεί ότι «η φωτογραφία που συμβολίζει ίσως καλύτερα τη χθεσινή ημέρα είναι εκείνη που απαθανατίζει έναν νεαρό Καταλανό πολίτη, ο οποίος αγκαλιάζει έναν άνδρα της τοπικής αστυνομίας». «Μια εικόνα που δείχνει όλη την πικρία των τοπικών αστυνομικών της Βαρκελώνης -τον Mossos d'' Esquadra- για το ότι δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών της Μαδρίτης, σε βάρος τόσων ηλικιωμένων, των φοιτητών και των γονιών τους» συμπληρώνει η εφημερίδα της Ρώμης.
«Υπάρχει ένα πρόβλημα στις ίδιες τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν προβλέπουν την δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης ενός λαού, κάτι που είδαμε και με την Σκοτία. Είναι σαφές, βέβαια, ότι μια ασθενής, αδύναμη Ευρώπη, όπως και ασθενή κράτη- μέλη, ευνοούν εξελίξεις σαν και αυτές της Καταλονίας» σχολιάζει ο διευθυντής της εφημερίδας La Stampa, Maurizio Molinari.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στις 22 Οκτωβρίου, στην Ιταλία, οι περιφέρειες της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) και Βένετο (με πρωτεύουσα την Βενετία) θα διοργανώσουν τοπικό, συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα, με αίτημα την υιοθέτηση μορφών αυτονομίας (ιδίως φορολογικής), αλλά «σεβόμενες την ενότητα του ιταλικού κράτους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ