Αύξηση των επιθέσεων κατά αλλοδαπών καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σε Γερμανία και Αυστρία γεγονός που δείχνει και το μέγεθος του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Spiegel η γερμανική αστυνομία κατέγραψε από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2016 διπλάσια κρούσματα επιθέσεων εναντίον αλλοδαπών, δηλαδή 507 περιπτώσεις περισσότερες από πέρυσι. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών τα οποία περιέχονται σε απάντηση σχετικής ερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων και δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό. Συνολικά καταγράφηκαν 1.800 περιπτώσεις επιθέσεων και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 78 εμπρησμοί και 7 ανθρωποκτονίες από νεοναζί.
Σύμφωνα με την γερμανική αστυνομία, οι ρατσιστές και οι ακροδεξιοί κάνουν ολοένα και συχνότερα χρήση «αντιστασιακής ρητορικής» κατά των προσφύγων για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις τους.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων δεξιάς βίας, οι γερμανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει «επικίνδυνους» μόνο 20 ακροδεξιούς εξτρεμιστές, ενώ πανγερμανικά έχουν χαρακτηριστεί έτσι 520 ισλαμιστές. Αυτό είναι «απλώς ακατανόητο», δήλωσε η ειδικός για θέματα εσωτερικής πολιτικής των Πρασίνων Ιρένε Μίχαλιτς. «Στη δεξιά υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας των επιθέσεων και του αριθμού των κρουσμάτων στα οποία εστιάζει» η αστυνομία.
Αυστρία επιθέσεις
Μεγάλη αύξηση των επιθέσεων εναντίον των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων καταγράφεται στην Αυστρία το 2016, όπου ο αριθμός των επιθέσεων που είχαν διαπραχθεί το 2015 συνολικά είχε ήδη προσεγγιστεί το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Σάββατο.
Είκοσι τέσσερις επιθέσεις καταγράφηκαν το πρώτο μισό του 2016 έναντι 25 ολόκληρο το 2015, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Σομπότκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο.
Στις ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνονται εμπρησμοί, επιθέσεις με οξύ, ρίψη πετρών, ρατσιστικά ή ναζιστικά γκραφίτι, αναρτήσεις μηνυμάτων στο Διαδίκτυο κ.ο.κ.
Για τον βουλευτή των Πρασίνων (αντιπολίτευση) Άλμπερτ Στάινχαουζερ, ο οποίος υπέβαλε την ερώτηση, ο «θυελλώδης πολιτικός διάλογος για τους αιτούντες άσυλο» είναι μια από τις βασικές αιτίες της αύξησης των επιθέσεων.
«Εάν κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο μια ατμόσφαιρα μισαλλοδοξίας (...) δεν είναι παράξενο που ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν τις επιθέσεις αυτού του είδους θεμιτές», τόνισε ο Στάινχαουζερ.
Στην Αυστρία φέτος έχουν υποβληθεί 90.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, ένας αριθμός δίχως προηγούμενο και ένας αριθμός που κατά κεφαλή είναι ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Το κόμμα των Ελεύθερων (FPO), ένα από τα κόμματα της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη με τα πιο ισχυρά εκλογικά ερείσματα, έχει μετατρέψει την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών στο κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας για την ανάδειξη του ομοσπονδιακού προέδρου.
Κατά τις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιός του, ο Νόρμπερτ Χόφερ, δίνει μάχη στήθος με στήθος με αυτόν των οικολόγων Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν ενόψει των εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου.
Εάν επικρατήσει ο Χόφερ, η Αυστρία θα γίνει η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα εκλέξει ακροδεξιό πρόεδρο μετά το 1945.
Η νέα εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί μετά την ακύρωση εκείνης της 22ης Μαΐου, όταν ο Φαν ντερ Μπέλεν επικράτησε με μικρή διαφορά επί του Χόφερ. Όμως το FPO πέτυχε να ακυρωθούν οι προεδρικές εκλογές λόγω διαδικαστικών παρατυπιών τις οποίες κατήγγειλε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ