Μείωση του δείκτη θετικότητας: Αποκλιμάκωση ή ησυχία πριν την καταιγίδα;

Μείωση του δείκτη θετικότητας: Αποκλιμάκωση ή ησυχία πριν την καταιγίδα;

Η πτώση του δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω της μονάδας, με τον συγκεκριμένο δείκτη να διαμορφώνεται πανελλαδικά στο 0,84%, και ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων, λίγο πάνω από τα 1000 παρότι διεξήχθησαν 150.000 τεστ, μαζί με μια μικρή αλλά διακριτή μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών και των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία, μοιάζει να προαναγγέλλει μία αποκλιμάκωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Ωστόσο επισκιάζεται από ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Το ερωτηματικό αφορά στο αν η αποκλιμάκωση είναι αληθινή και θα έχει συνέχεια και συνέπεια η εάν είναι απατηλή.

Το γεγονός ότι χθες  στην ημερήσια κατανομή του ΕΟΔΥ ο αριθμός των κρουσμάτων της Αττικής «ισοφάρισε» τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης ξυπνάει νωπές ακόμα δυσάρεστες μνήμες από τον περσινό Οκτώβρη και τον δύσκολο Νοέμβρη που ακολούθησε στη βόρεια Ελλάδα, με τους ειδικούς να προβληματίζονται για την επιδημιολογική εικόνα αρκετών περιοχών της Βορείου Ελλάδας στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει χαμηλό.

Έτσι στην Ημαθία, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων κατοίκων δεν ξεπερνά το 42%, στην Πιερία το 45%, στην Πέλλα το 46%, ενώ στην Καβάλα και στη Ροδόπη η εμβολιαστική κάλυψη ισοβαθμεί το 47%. Συνολικά σε όλες αυτές τις περιοχές ούτε καν ο ένας στους δύο κατοίκους δεν είναι εμβολιασμένος.

Στο μεταξύ ήδη περισσότεροι από 10.000 ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς έχουν λάβει την τρίτη ενισχυτική δόση, η οποία έχει καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη χορήγηση της 3ης δόσης στους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Στις κατηγορίες των ανθρώπων που δεν υπάρχει κάποιος λόγος υγείας που να μειώνει την παραγωγή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων αλλά απλώς παρέρχεται χρόνος από τον βασικό εμβολιασμό, η σύσταση των ειδικών είναι η τρίτη δόση να μη γίνεται νωρίτερα από την πάροδο διαστήματος έξι έως οκτώ μηνών. Ο ρυθμός των βασικών εμβολιασμών έχει φρενάρει σε μεγάλο ποσοστό, με τον γενικό γραμματέα 
πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να αναφέρει πως ημερησίως γίνονται από 15.000 έως 25.000 εμβολιασμοί και φυσικά όπως είναι αναμενόμενο τα περισσότερα άτομα που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα είναι νέοι, έφηβοι και παιδιά συνοδευμένα από τον κηδεμόνα τους, καθώς στους άνω των 60 ετών η εμβολιαστική κάλυψη δείχνει να έχει πιάσει ταβάνι.

Αποκλιμάκωση της πανδημίας το φθινόπωρο;


Τα μαθηματικά μοντέλα που τρέχουν ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση είναι ένα πιθανό σενάριο για το φθινόπωρο εφόσον αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμού και τηρούμε όλοι σχολαστικά τα μέτρα προστασίας.

Το αν λοιπόν αυτό που ζούμε είναι μία εκτόνωση του τέταρτου κύματος ή απλά η ησυχία πριν την καταιγίδα είναι εν πολλοίς στο χέρι μας, γιατί ο κορονοϊός θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντεπιτεθεί με μεταλλάξεις και συρροές κρουσμάτων όπου βρει πρόσφορο έδαφος (μη εμβολιασμένους ή εμβολιασμένους που δεν καλύπτονται πια επαρκώς). Και οι κλιματολογικές συνθήκες που ακόμα ευνοούν πολύ τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους δεν θα μείνουν για πάντα σύμμαχοί μας.

Ωστόσο, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εκτιμά πως δεν διατρέχουμε κίνδυνο να επαναληφθεί η ιστορία του περσινού Νοέμβρη στη Βόρειο Ελλάδα, όπου τότε τα κρούσματα και οι εισαγωγές είχαν κατακλυσμιαίο ρυθμό, καθώς το 60% του εμβολιασμένου πληθυσμού αρκεί για να ανακόψει την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης. Μαζί της συμφωνεί και ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής εκτιμώντας ότι η πανδημία θα συνεχιστεί με κύματα πιο ήπια και μικρότερης διάρκειας, χωρίς να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το σημείο κορύφωσής τους.

Πάντως η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που βρίσκεται στο 60% βάζει ένα «ταβάνι» σε αυτή τη δυνατότητα κορύφωσης των μελλοντικών κυμάτων, με μόνιμο αστερίσκο σε αυτούς τους υπολογισμούς το τι μέλει γενέσθαι με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού…