Σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καλεί την παγκόσμια κοινότητα μελέτη του ΟΗΕ, προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική άνοδος της στάθμης των θαλασσών αλλά και η έλλειψη υδάτινων αποθεμάτων σε ολόκληρη την Ασία.
Η έκθεση που δημοσιεύεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα είναι προϊόν εργασίας δύο ετών και υποστηρίζεται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Σύμφωνα με το Reuters, οι ερευνητές επικεντρώνονται στις συνέπειες της υπερθέρμανσης των ωκεανών και τη σύνδεση αυτής της εξέλιξης με την τήξη των πάγων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική και τη συρρίκνωση των παγετώνων παγκοσμίως. Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων θα επηρεάσουν τη ζωή 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν τόσο σε παραθαλάσσιες όσο και σε ορεινές περιοχές.
Σύμφωνα με την έκθεση τα επίπεδα της θάλασσας θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά ένα μέτρο έως το 2100 - δέκα φορές πάνω το ποσοστό του 20ού αιώνα - εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται. Παράλληλα, στα Ιμαλάια, οι παγετώνες που τροφοδοτούν δέκα ποτάμια, συμπεριλαμβανομένων του Γάγγη και του Γιαντζέ, θα μπορούσαν να συρρικνωθούν δραματικά θέτοντας σε κίνδυνο τα αποθέματα νερού σε ολόκληρη την Ασία.
Από την άλλη, η «απόψυξη» του permafrost - του μόνιμα παγωμένου εδάφους - σε μέρη όπως η Αλάσκα και η Σιβηρία θα απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου, δημιουργώντας έναν βρόχο ανατροφοδότησης του φαινομένου και οδηγώντας σε ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αν συνεχιστεί η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, τότε οι επιπτώσεις θα αρχίσουν να επιταχύνονται τόσο γρήγορα ώστε θα υπερβούν την ικανότητα των κοινωνιών να τις αντιμετωπίσουν, με τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.