Στο συνέδριο του AKP o Τούρκος Προέδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι «όταν το έθνος μας πει αρκετά, φτάνει πια τότε θα κάνουμε στην άκρη». Οι επικριτές του Ερντογάν πήραν τη φράση αυτή και την έκαναν δική τους σημαία με αποτέλεσμα η φράση «φτάνει πια» να διαδοθεί αστραπιαία στο ίντερνετ φθάνοντας τις δυο εκατομμύρια αναρτήσεις στο twitter.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι για την προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης πολύ σημαντικά μια και στα λεγόμενα mainstream μίντια δεν ακούγονται αντιπολιτευτικές φωνές, αναφέρει σε δημοσίευμα της η DW.
Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης δεν βρίσκουν θέση όχι μόνο στα ιδιωτικά κανάλια αλλά ούτε στα δημόσια, όπως είναι για παράδειγμα το TRT, παρόλο που στο Σύνταγμα προβλέπεται μια αμερόληπτη ενημέρωση.
Αναλυτές τονίζουν πως η Τουρκία βρίσκεται για άλλη μια φορά ενόψει εκλογών πολύ μακριά από τις δημοκρατικές αξίες καθώς η κυβέρνηση κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να χειραγωγήσει τα μίντια δημιουργώντας μια πολύ ανησυχητική κατάσταση.
Το δημοσίευμα φέρνει παράδειγμα τον Μουχαρέμ Ιντσέ, τον υποψήφιο του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, ο οποίος ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την πόλη Γιαλόβα και του οποίου η ομιλία δεν μεταδόθηκε στις ενημερωτικές εκπομπές ενώ αντίθετα κάθε ομιλία του Ερντογάν μεταδίδεται ζωντανά.
Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η ιστορία της εφημερίδας Χουριέτ, η οποία ήθελε να πάρει συνέντευξη από τον Μουχαρέμ Ιντσέ, η οποία ωστόσο για άγνωστο λόγο ματαιώθηκε. Εικάζεται ότι υπήρξε άνωθεν παρέμβαση, γεγονός πάντως που δεν διέψευσε η εφημερίδα.
Από την τουρκική λογοκρισία περισσότερο υποφέρουν οι Κούρδοι υποψήφιοι με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP να κάνει λόγο για εμπάργκο. Σύμφωνα με στοιχεία του κόμματος, η τελευταία φορά που προβλήθηκε ομιλία του συμπροέδρου του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς ήταν στις 17 Μαρτίου 2015.