Τροπολογία που προβλέπει την επιδότηση με το ποσό των 300 ευρώ για όσους επιλέξουν να κάνουν διακοπές στους δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου και με το ποσό των 150 ευρώ για όσους κάνουν διακοπές στους δήμους Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, κατατέθηκε αργά χθες στη Βουλή, με στόχο να στηριχθούν οι δύο περιοχές που επλήγησαν από σεισμό και πυρκαγιά αντίστοιχα. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της «ψηφιακής κάρτας».
Η τροπολογία περιλαμβάνεται στα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης για το «ελληνικό καλοκαίρι», καθώς η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό -τόσο από τους ξένους όσο και από τους εγχώριους τουρίστες- αποτελεί «όπλο» για την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία πλήττεται από την πληθωριστική κρίση και την ακρίβεια.
Επιπλέον, στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η παράταση, άμεσα και με τροπολογία, των χαμηλών συντελεστών για τις μεταφορές και τον σερβιριζόμενο καφέ ενώ είναι πλέον πολύ πιθανό να παραταθούν οι χαμηλοί συντελεστές και για τα θεάματα (κινηματογράφους κλπ). Πρόκειται για ένα μέτρο κόστους περίπου 250 εκατ. ευρώ που θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει νέος γύρος ανατιμήσεων στα εισιτήρια του λεωφορείου και του μετρό, τη στιγμή μάλιστα που σε ολόκληρη την Ευρώπη αναζητούνται πολιτικές στήριξης και επιβράβευσης αυτών που θα περιορίσουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο μέσα στο καλοκαίρι. Ο δημοσιονομικός χώρος για το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη δεσμευτεί.
Δεδομένη είναι η παράταση του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου καθώς το νέο πλαίσιο για τον ΦΠΑ, στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι ευρωπαϊκές χώρες, ανοίγει τον δρόμο και για τη διατήρηση και για τη διεύρυνση του «ειδικού καθεστώτος» ΦΠΑ ώστε οι συντελεστές να παραμένουν μειωμένοι κατά 30%. Αυτό το καθεστώς είναι και ο λόγος για τον οποίο τα πέντε νησιά του Αιγαίου που επιφορτίστηκαν τα τελευταία χρόνια και με το προσφυγικό, έχουν σήμερα χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα.
Παράλληλα στο οικονομικό επιτελείο αναζητούνται πόροι για να παρέμβουν στο «καυτό» μέτωπο των καυσίμων. Οι τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν εξελιχθεί σε εφιαλτικές καθώς, κάθε μέρα καταρρίπτεται και ένα νέο ιστορικό ρεκόρ ειδικά σε ό,τι αφορά στην αμόλυβδη.
Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σχέδια όπως αυστηροί έλεγχοι στα νησιά όπου οι τιμές έχουν φτάσει μέχρι και τα 2,6 ευρώ το λίτρο, σχέδιο επιδότησης του μεταφορικού κόστους για τις τουριστικές περιοχές, επιδότηση της αμόλυβδης στην πηγή στα πρότυπα του πετρελαίου κίνησης και φυσικά παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης ώστε να υπάρξει απότομη αύξηση της τιμής από την 1η Ιουλίου μέσα δηλαδή στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Τα βλέμματα στρέφονται στις αποφάσεις της Ευρώπης για την ενέργεια, στην πορεία των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, στην πορεία του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά στην πορεία των φορολογικών εσόδων.