Μικρό το τσουνάμι που έφθασε στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας μετά το σεισμό 7,1 βαθμών

Μικρό το τσουνάμι που έφθασε στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας μετά το σεισμό 7,1 βαθμών

Ένα μικρό τσουνάμι, το υψηλότερο κύμα του οποίου δεν ξεπέρασε τα 30 εκατοστά, έφθασε σήμερα στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας, μετά τον ισχυρό σεισμό στη θάλασσα ο οποίος πάντως δεν προκάλεσε θύματα ούτε ζημιές, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για σεισμικά κύματα και οι αρχές έδωσαν εντολή να απομακρυνθούν αμέσως από τις εστίες τους οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών του Βόρειου Νησιού και του βορινού τμήματος του Νότιου Νησιού.

Μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων, ορισμένες εκ των οποίων είχαν μέγεθος σχεδόν 6 βαθμών, συνέχιζε να ταρακουνάει αυτές τις περιοχές επί ώρες μετά τον κύριο σεισμό, ο οποίος υπολογίστηκε ότι είχε μέγεθος 7,1 βαθμών.

Ο κύριος σεισμός καταγράφηκε στις 04:37 τοπική ώρα (χθες Πέμπτη στις 19:37 ώρα Ελλάδας) και είχε εστιακό βάθος μεγαλύτερο των 30 χλμ., ενώ το επίκεντρο εντοπίστηκε σε μια περιοχή 167 χλμ. από το Γκίσμπορν, μια πόλη 45.000 κατοίκων στις βορειοανατολικές ακτές του Βόρειου Νησιού, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS). Η δόνηση έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της Νέας Ζηλανδίας.

«Ήταν μια ισχυρή δόνηση που διήρκεσε κάποια λεπτά. Έγιναν πολλές μικρότερες μετά από αυτήν», αφηγήθηκε ο Ίαν Φρέιζερ, ένας από τους ελάχιστους που παρέμειναν στο Τε Αραρόα, ένα χωριό με συνολικό πληθυσμό 600 ψυχών, οι κάτοικοι του οποίου έσπευσαν να φύγουν όταν ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού.

Πάντως περίπου τρεις ώρες μετά τον σεισμό, οι κάτοικοι των κοινοτήτων των οποίων διατάχθηκε η απομάκρυνση και η μετακίνησή τους προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο ήταν σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Το μεγαλύτερο κύμα (σ.σ. ύψους 30 εκατοστών) ήλθε ήδη, αυτά που θα ακολουθήσουν δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατοστά», διαβεβαίωσε η νεοζηλανδική Πολιτική Προστασία. Ενδέχεται όμως να προκληθούν «ασυνήθιστα ισχυρά ρεύματα» στη θάλασσα, συμπλήρωσε, εκτιμώντας πως ίσως αποτελέσουν απειλή για τις δραστηριότητες στις παραλίες, στα λιμάνια και πιθανόν για μικρά πλεούμενα.

Στις αρχές δεν έφθασε «καμιά πληροφορία για τραυματίες ή ζημιές», διαβεβαίωσε μιλώντας στο Radio New Zealand η Σέρινταν Γκάντρι, μια αξιωματούχος της Πολιτικής Προστασίας στην αραιοκατοικημένη περιοχή του Ανατολικού Ακρωτηρίου, όπου οι παράκτιες κοινότητες εκκενώθηκαν και όπου ένα κύμα ύψους 30 εκατοστών έφθασε περίπου 90 λεπτά μετά τον σεισμό. «Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε κατά τόπους», πρόσθεσε η ίδια.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στα όρια των τεκτονικών πλακών της Αυστραλίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 15.000 ισχυροί σεισμοί.

Τον Φεβρουάριο του 2011, 185 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένας σεισμός 6,3 βαθμών έπληξε το Κράιστσερτς, στο Νότιο Νησί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ