Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου περί πρόσληψης 10.000 δημοσίων υπαλλήλων, με την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους, παραπέμπουν σε «παιχνίδι μπιλιάρδου», εκτίμησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, το οποίο «μοιάζουν να παίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η Κυβέρνηση κι οι ιεράρχες στις πλάτες των κληρικών», όπως επισήμανε.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε ότι πρέπει να «ακουστούν κι οι κληρικοί, και να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, άμεσα, όχι για να αποφασιστεί το αν η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή ή όχι αλλά για να τεθούν «κόκκινες γραμμές».
«Κόκκινη γραμμή», ανέφερε ο Χρυσόστομος, είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσει η μισθοδοσία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνταξιοδοτική δυνατότητα στους κληρικούς.
Ο Μητροπολίτης ανέφερε πως κάθε τι που έχει μορφή επιδοματική δεν φέρει στοιχεία σταθερού και προκαλεί αβεβαιότητα αντίθετα με ό'τι είναι νομικά θεσμοθετημένο ως συμβατική υποχρέωση.
«Το πλαίσιο θα με βρει θετικό όταν αποσαφηνιστούν τα 30 και πλέον στοιχειά που πρέπει να διαλευκανθούν», επισήμανε ο Μητροπολίτης, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι, κατά την άποψη του, τόσο εύκολο να εφαρμοστεί αυτό που έχει μέχρι στιγμής δημοσιευθεί ως συμφωνία.
Ο Χρυσόστομος ανέφερε πως επικρατεί ανησυχία αυτή την ώρα ανάμεσα στους Κληρικούς καθώς δεν έχει υπάρξει ενημέρωση, ακόμη και για αυτό το πρώτο βήμα που έγινε, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα «δεν αντιλαμβάνομαι κατ' ουσίαν διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας», υπογράμμισε.
Τέλος, ανέφερε πως η συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και Αλέξη Τσίπρα ήταν έκπληξη καθώς ελάχιστοι γνώριζαν ή προσδοκούσαν ότι θα γίνει.
«Δεν υπάρχει διάθεση υπονόμευσης του κοινού ανακοινωθέντος από τους ιεράρχες»
«Από τη μεριά των ιεραρχών δεν υπάρχει καμία διάθεση υπονόμευσης αυτού του κειμένου», υπογράμμισε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Θεωρούν όμως ότι είναι μια καταγραφή, η οποία χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να γίνει κείμενο, το οποίο θα βοηθήσει στην όλη πορεία αυτού του ζητήματος», σημείωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.
Το κοινό ανακοινωθέν είναι «ένα πρώτο μνημόνιο θέσεων και αρχών για να ξεκινήσει ένας διάλογος πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Το θέμα αφορά «συνολικά την Εκκλησία και συνολικά πρέπει (η Εκκλησία) να πάρει θέση απορριπτική ή να υιοθετήσει αυτό το κείμενο, προκειμένου να επιλύσει όντως ένα ζήτημα, το οποίο βρίσκεται μετέωρο και κάθε τόσο εμφανίζεται ως αγκάθι στο πλαίσιο των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας».
Σημείωσε ακόμη ότι μέσα στο κείμενο «υπάρχουν πάρα πολύ ασαφή στοιχεία, τα οποία χρειάζονται διευκρίνιση, διαλεύκανση και να γίνουν πιο συγκεκριμένα», διότι, όπως είπε, «οι ασάφειες θα δημιουργήσουν παρεπόμενα τέτοια που θα δυσκολέψουν την επίλυση των θεμάτων, τα οποία θέτει το κείμενο παρά θα τα διευκολύνει» .
Κατά τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, σημαντική ασάφεια είναι αυτή που, όπως είπε, χαρακτηρίζει την υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει τη μισθοδοσία του κλήρου με τη μορφή της επιδότησης. «Τι πάει να πει αυτό;», διερωτήθηκε και σημείωσε πως το ελληνικό κράτος «είχε πάντα μια συμβατική υποχρέωση έναντι της ελληνικής ορθοδόξου Εκκλησίας για την περιουσία, την οποία παρέσχε η Εκκλησία και το 1939 και το 1953 αλλά και πολύ πριν το 1939".