Έκκληση για μια διεθνή συνθήκη που θα βοηθήσει τον πλανήτη να αντιμετωπίσει μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις σαν την πανδημία του κορονοϊού απευθύνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον κι ακόμα 20 ηγέτες μέσω κοινού άρθρου το οποίο δημοσιεύεται σε αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης.
«H COVID-19 δείχνει γιατί απαιτείται ενωμένη δράση για μια πιο ισχυρή διεθνή αρχιτεκτονική υγείας» είναι ο τίτλος του κοινού άρθρου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέσους, το οποίο συνυπογράφουν 23 ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αλλά και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Η πανδημία COVID-19 είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα από τη δεκαετία του 1940. Εκείνη την εποχή, μετά την καταστροφή δύο παγκόσμιων πολέμων, οι πολιτικοί ηγέτες ενώθηκαν για να σφυρηλατήσουν το πολυμερές σύστημα. Οι στόχοι ήταν σαφείς: η ένωση των χωρών, η εξάλειψη των πειρασμών του απομονωτισμού και του εθνικισμού, και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο μαζί στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, δηλαδή της ειρήνης, της ευημερίας, της υγείας και της ασφάλειας» αναφέρεται στο άρθρο.
Σημειώνει ότι «σήμερα, έχουμε την ίδια ελπίδα ότι καθώς παλεύουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία της COVID-19, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή διεθνή αρχιτεκτονική υγείας που θα προστατεύει τις μελλοντικές γενιές. Θα υπάρξουν άλλες πανδημίες και άλλες σημαντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Καμία κυβέρνηση ή πολυμερής οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή μόνη της. Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε. Μαζί, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να προβλέψουμε, να αποτρέψουμε, να ανιχνεύσουμε, να αξιολογήσουμε και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε πανδημίες με εξαιρετικά συντονισμένο τρόπο. Η πανδημία COVID-19 υπήρξε μια έντονη και επώδυνη υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς».
«Ως εκ τούτου, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε την καθολική και δίκαιη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά για αυτό και μελλοντικές πανδημίες. Η ανοσοποίηση είναι παγκόσμιο κοινό αγαθό και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε, να κατασκευάσουμε και να αναπτύξουμε εμβόλια το συντομότερο δυνατό» επισημαίνεται και τονίζεται «ότι τα έθνη πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια νέα διεθνή συνθήκη για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών».
«Ο κύριος στόχος αυτής της συνθήκης θα ήταν να προωθήσει μια προσέγγιση όλων των κυβερνήσεων και όλων των κοινωνιών, ενισχύοντας τις εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες ικανότητες και την ανθεκτικότητα στις μελλοντικές πανδημίες» αναφέρεται στο άρθρο, ενώ σημειώνεται πως «τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν για μια νέα διεθνή συνθήκη ως προς την ετοιμότητα έναντι πανδημιών και την αντιμετώπισή τους».
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Πρόσβαση στο COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A) δημιουργήθηκε για να προωθήσει την ίση πρόσβαση σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια και να υποστηρίξει συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Το ACT-A έχει αποδώσει σε πολλές πτυχές, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί δίκαιη πρόσβαση. Υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε για την προώθηση της παγκόσμιας πρόσβασης», καταλήγει το άρθρο των 23 ηγετών.
Το άρθρο που δημοσιεύτηκε μεταξύ άλλων στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, στην ισπανική El Pais και στην γαλλική Le Monde υπογράφουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μ. Βρετανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας, της Νορβηγίας, της Σερβίας, της Ουκρανίας, της Αλβανίας, της Χιλής, της Κόστα Ρίκα, της Νοτίου Αφρικής, των Τρινιντάντ και Τομπάγκο, της Τυνησίας, της Σενεγάλης, της Ινδονησίας, των Νήσων Φίτζι, του ΠΟΥ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
AP Photo/Aaron Favila