Κοντεύουν δύο χρόνια αδυσώπητης μάχης με την πανδημία με τον κορονοϊό διαρκώς να αλλάζει τα δεδομένα και να μας εκπλήσσει και το τελευταίο μίλι να μην λέει να τελειώσει δοκιμάζοντας τα όρια της αντοχής των εθνικών συστημάτων υγείας και της υπομονής μας. Σε όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να υπάρχει πουθενά γραμμένο εγχειρίδιο διαχείρισης μίας τέτοιας υγειονομικής κρίσης η μια χώρα κοιτάζει να μαθαίνει από τα σωστά και τα λάθη της άλλης, μετατρέποντας τα διδάγματα και τα παθήματα σε μια πορεία σε αχαρτογράφητα νερά και όλοι μαζί ακολουθήσαμε και ακολουθούμε ως πιλότο το Ισραήλ, την χώρα-πρότυπο που τα έκανε όλα πρώτη.
Σε αυτή την πορεία προς το άγνωστο, η διαχείριση της πανδημίας από το Ισραήλ που πρώτο καθιερώνει την 4η αναμνηστική δόση για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού υπήρξε και παραμένει η μοναδική μας σταθερά, σε ένα περιβάλλον ρευστό, που τώρα, εξαιτίας της αναμενόμενης ορμητικής επέλασης του 5ου κύματος της Όμικρον καθίσταται ακόμα πιο σκοτεινό και αβέβαιο.
Το Ισραήλ ή χώρα των 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων τα έκανε όλα πρώτη και έβαλε τα γυαλιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Το success story του Ισραήλ στην αντιμετώπιση της covid πανδημίας ξεκίνησε με την αγορά επαρκούς αποθέματος εμβολίων της Pfizer, στην κυριολεξία κάτω από τη….μύτη της Κομισιόν που δέχτηκε σκληρή κριτική για την ολιγωρία της.
Αφού εξασφάλισε τα πολύτιμα εμβόλια-επιλέγοντας εξαρχής το κατά το ήμισυ Γερμανικό και κατά το ήμισυ Αμερικανικό σκεύασμα που έμελλε να αποδειχθεί πως ήταν το ένα από τα δύο καλύτερα covid εμβόλια, το Ισραήλ αξιοποίησε τον στρατό και το εξαιρετικό know-how των ισραηλινών αξιωματούχων στη διαχείριση κρίσεων για να οργανώσει το πιο υποδειγματικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Τα εμβολιαστικά κέντρα και το προσωπικό ντυμένο με στολές παραλλαγής δούλεψαν 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο με στόχο οι εμβολιασμοί να τρέξουν πιο γρήγορα από τη διασπορά του κορονοϊού.
Το μοτίβο «εμβολιαστικά κέντρα επανδρωμένα με αξιωματικούς του στρατού και λειτουργία με στρατιωτική πειθαρχία» δούλεψε εξαιρετικά στο Ισραήλ, μια χώρα με πολύ σημαντικό επιστημονικό έργο και πληθυσμό που εμπιστεύεται τους επιστήμονες και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και από την Πορτογαλία όπου και εκεί έκανε θαύματα.
Οι Ισραηλινοί έπιασαν πρώτοι τον στόχο του τείχους ανοσίας, με περισσότερο από 66% εμβολιαστική κάλυψη όταν απέναντί μας βρίσκονταν το στέλεχος Άλφα (το βρετανικό στέλεχος) και βγήκαν πρώτοι από την καραντίνα, ρίχνοντας τον αριθμό των θανάτων στο μηδέν. Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού είχαν ήδη επιστρέψει πρώτοι στην κανονικότητα, πετώντας τις μάσκες και διασκεδάζοντας σε μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ και ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο χωρίς περιορισμούς σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ ο κορονοϊός.
Εκείνη την εποχή, λίγο προτού φουσκώσει το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, όταν στην Ελλάδα παλεύαμε να ανεβάσουμε λίγο ακόμα πιο ψηλά τον πήχη στο τείχος ανοσίας αρκετοί επιστήμονες από την εγχώρια κοινότητα εκτιμούσαν ότι η καλύτερη καμπάνια εμβολιασμού θα ήταν η προβολή στην τηλεόραση και τον Τύπο φωτογραφικών ενσταντανέ μέσα από μπαράκια του Ισραήλ, με νέους να χορεύουν, να φιλιούνται και να φλερτάρουν.
Μετά ήρθε το στέλεχος Δέλτα, τα ημερήσια κρούσματα στο Ισραήλ εκτοξεύθηκαν στα 15.000 και μοιραία επέστρεψαν κάποια περιοριστικά μέτρα. Στα μέσα Αυγούστου -όταν η Ελλάδα καιγόταν από τα εκατοντάδες ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα- το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χορήγηση της 3ης αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς αναγιγνώσκοντας γρήγορα τη μείωση του τίτλου των αντισωμάτων στα εμβολιασμένα άτομα μετά το 6μηνο.
Με fast track ρυθμούς που έπιασαν την επιστημονική κοινότητα στον….ύπνο, οι Ισραηλινοί ενέκριναν τη χορήγηση της 3ης δόσης και στους άνω των 50 ετών, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων καθώς όπως επεσήμαναν τότε μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα αλλά και Αμερικανοί επιστήμονες, δεν υπήρχαν επαρκή επιστημονικά ευρήματα που να στοιχειοθετούν μια τέτοια απόφαση. Ο πλανήτης στη δεδομένη συγκυρία πάτησε «φρένο» και άρχισε να αναρωτιέται μήπως τελικά το Ισραήλ βιάστηκε.
Είτε όμως βιάστηκε είτε πήγε με την παλίρροια, το εγχείρημα δούλεψε καθώς λίγους μήνες μετά ήρθε το στέλεχος Όμικρον που δεν το «πιάνουν» αποτελεσματικά οι δύο δόσεις των εμβολίων, ενώ οι τρεις αποκαθιστούν την προστασία σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Προχθές, λίγα 24ωρα προτού εκπνεύσει το 2021, και με περισσότερο από το 45% του πληθυσμού του να έχει ήδη πραγματοποιήσει την 3η δόση, το Ισραήλ πρωτοπόρησε για μια ακόμα φορά και αφού συνεκτίμησε τον αντίκτυπο της Όμικρον στη Δημόσια Υγεία, έλαβε την απόφαση να εγκρίνει την πραγματοποίηση της 4ης δόσης στα άτομα άνω των 60 ετών, τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι έγινε η πρώτη χώρα που άναψε το πράσινο φως στη χορήγηση της 4ης δόσης.
Ήδη στη δεδομένη συγκυρία που βρισκόμαστε, οι νέες μολύνσεις, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα έχουν πέσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα (ξανά) στο Ισραήλ, με την τρίτη δόση να αυξάνει κατά 12 φορές την προστασία από σοβαρή ασθένεια, σε σχέση με τη δεύτερη.
Στην επόμενη ημέρα στη μάχη με την πανδημία, η 4η αναμνηστική δόση στο Ισραήλ θα χορηγείται 4 μήνες μετά την 3η δόση, ενώ η δεύτερη χώρα που ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε 4η αναμνηστική δόση είναι η Γερμανία, η παραδοσιακή υπερδύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία η Ελλάδα ακολουθεί σε όλα τα μέτρα που λαμβάνει σχετικά με τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Εντός των συνόρων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δια στόματος της προέδρου Μαρίας Θεοδωρίδου επισημαίνει πως η 4η δόση θα χρειαστεί για ομάδες πληθυσμού αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για το ποιους θα αφορά και πότε θα χορηγηθεί.
Από τη δική του μεριά, ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Ιωάννης Τούντας Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) εκτιμά ότι η 4η δόση θα χρειαστεί να χορηγηθεί 3 μήνες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης σε ηλικιωμένους και ευπαθείς (ανοσοκατεσταλμένους, καρκινοπαθείς κτλ), με την Ελλάδα να ακολουθεί όπως και όλη την υπόλοιπη Ευρώπη στον δρόμο που χαράσσει το Ισραήλ και όλους να αναρωτιόμαστε «πότε επιτέλους θα γίνουμε Ισραήλ;».