Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού σίγουρα προκάλεσε θόρυβο στις χρηματιστηριακές αγορές αλλά η Morgan Stanley εκτιμά ότι η νέα παραλλαγή του ιού είναι δευτερεύον ζήτημα και ότι η πραγματική αιτία έχει να κάνει με τη Fed και την επιθετική της αντίδραση στα στοιχεία του πληθωρισμού που έχει πάρει φωτιά στις ΗΠΑ.
Παρά την πρόσφατη πτώση των μετοχών οι πολλαπλασιαστές κερδών (Ρ/Ε) είναι υψηλότεροι σήμερα από πριν δύο μήνες και παραμένει ένα περιθώριο πτώσης λόγω της μεταστροφής στα μέσα του κύκλου και όχι λόγω της Όμικρον.
Η στροφή του επικεφαλής της Fed προς ένα ταχύτερο taper ήταν ο κύριος οδηγός της συμπεριφοράς της χρηματιστηριακής αγοράς τις δύο τελευταίες εβδομάδες καθώς ο περιορισμός της ποσοτικής χαλάρωσης έχει επιπτώσεις στις τιμές των κινητών αξιών αλλά και στην οικονομία. Ωστόσο, ένα πιο γρήγορο taper είναι η σωστή αντίδραση με τον πληθωρισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα και την αγορά εργασίας να έχει υπερθερμανθεί.
Η εγκατάλειψη της λέξης «παροδικός» από τον επικεφαλής της Fed όταν αναφέρθηκε στον πληθωρισμό αποτελεί ένδειξη ότι «αναλαμβάνει ευθύνη για τον υψηλό πληθωρισμό που πλήττει πολλούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις».
Και με τον Λευκό Οίκο να εστιάζει περισσότερο στον πληθωρισμό παρά στο χρηματιστήριο, είναι πιθανό να μην υπάρξει πίεση στη Fed να περιμένει αν στη χρηματιστηριακή αγορά αρχίσουν αναταράξεις, όπως συνέβη το 2018 για τους ίδιους λόγους, εκτιμά η Morgan Stanley.
Ο οίκος θα περιμένει έως ότου οι αποτιμήσεις των μετοχών διορθώσουν πριν να γυρίσει «ταύρος», επισημαίνοντας ότι οι στόχοι του για τους πολλαπλασιαστές κερδών είναι ακόμη γύρω στο 10% χαμηλότεροι από τα τωρινά επίπεδα και χρειάζεται καλύτερη ορατότητα για την πορεία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο που εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί.
Το μέσο P/E για τον δείκτη S&P 500 παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά, σχεδόν 20 φορές τα αναμενόμενα κέρδη.
Με το 70% των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 να έχουν αποτιμήσεις που βρίσκονται στο τοπ 25% των ιστορικών Ρ/Ε κοιτάζοντας πίσω έως το 2010, ενισχύεται το επιχείρημα ότι πλησιάζει συμπίεση των πολλαπλασιαστών και η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στην επιλογή μετοχών.
Ο οίκος προτείνει μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αμυντικά χαρακτηριστικά και λογικές αποτιμήσεις στους κλάδους των βασικών καταναλωτικών αγαθών, των υπηρεσιών υγείας και κοινής ωφέλειας και μικρότερη έκθεση στις βιομηχανικές.
Συστήνει τις μετοχές της Altria, Phillip Morris International, Colgate Palmolive, Walgreens Boots και WalMart. Στον κλάδο υπηρεσιών υγείας τις Merck, Pfizer και Baxter International. Στον κλάδο της βιομηχανίας τις κυριολεκτικά αμυντικές Νorthrop Grumman και Raytheon Technologies.
Την εκτίμηση ότι η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ έχει πιάσει κορυφή συμμερίζεται και η BofA που επισημαίνει σε έκθεση της ότι η αύξηση της μεταβλητότητας, οι προοπτική ανόδου των επιτοκίων και το στένεμα του πλάτους της αγοράς είναι κλασσικές ενδείξεις κορύφωσης.
Μόνο πέντε από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τεχνολογίας στις ΗΠΑ αντιστοιχούσαν στο 71% της ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς που έφτασε το 20%.
Όταν ένας μικρός αριθμός μετοχών οδηγεί την κούρσα ενώ οι υπόλοιπες χάνουν έδαφος συχνά αποτελεί σημάδι ότι το ράλι χάνει δυναμική. Η εικόνα, σύμφωνα με τη BofA, είναι επίσης ανησυχητική για την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά καθώς η απόδοση του παγκόσμιου δείκτη μετοχών, εξαιρουμένων των τοπ 300 αμερικανικών μετοχών, είναι μόλις 1,6% παρά την εισροή ρευστότητας-ρεκόρ $1,0 τρις στις μετοχές φέτος.
Ο ι δείκτες μεταβλητότητας επίσης δίνουν σήμα επιφυλακής. Το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης VIX στη Wall Street, και ο αντίστοιχος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά του 2021 που σημείωσαν πρόσφατα αλλά παραμένουν σημαντικά πάνω από τα μέσα επίπεδα.
Και με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες με οδηγό τη Fed στις ΗΠΑ να ετοιμάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια από τον επόμενο χρόνο, οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, οι εκπληκτικές αποδόσεις των οποίων φέτος βασίστηκαν εν μέρει στην άποψη ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
«Αυξήσεις επιτοκίων συν μεταβλητότητα συν αποκλίσεις συχνά σηματοδοτούν κορύφωση της αγοράς», επισημαίνει η BofA.