Μυστήριο στη Σύμη με τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός 27χρονου Τούρκου υπηκόου, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι σχετίζεται με το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού ή είναι διωκόμενος από τις τουρκικές αρχές για την εμπλοκή του σε αυτό. Η φυγή του ενδέχεται να επισπεύστηκε εξαιτίας των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος και των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη γειτονική χώρα, εκτιμούν στελέχη των ελληνικών αρχών. Ο νεαρός έφθασε μόνος του σε βραχονησίδα κοντά στη Σύμη. Δήλωσε πως είναι δικηγόρος και έδειξε επαγγελματική ταυτότητα, ενώ είχε στην κατοχή του και διαβατήριο.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο νεαρός νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με τον διεθνή τηλεφωνικό αριθμό άμεσης βοήθειας «112» και λίγο αργότερα εντοπίστηκε από στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε μια ερημική παραλία της βραχονησίδας. Τον είχε αποβιβάσει εκεί Τούρκος διακινητής με ταχύπλοο σκάφος, ο οποίος επέστρεψε στα τουρκικά παράλια χωρίς να γίνει αντιληπτός από τις ελληνικές αρχές.
Ο 27χρονος φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις λιμενικές αρχές πως για την «αποκλειστική» μεταφορά του στην Ελλάδα έδωσε στο δουλέμπορο περίπου 2.500 ευρώ, χωρίς να υπάρχει άλλος διακινούμενος στο σκάφος, κάτι που προκάλεσε τις υποψίες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Για την περίπτωσή του έχουν δείξει ενδιαφέρον στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι οποίοι μέσω πληροφοριακών διαύλων επιχειρούν να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία ταυτότητας που δήλωσε είναι τα πραγματικά και αν διώκεται από τις τουρκικές αρχές. Η ενέργεια διαφυγής του σε τόσο νεαρή ηλικία δεν μπορεί ακόμη να εξηγηθεί, ενώ ούτε ο ίδιος απαντά στις ερωτήσεις των λιμενικών για τους λόγους που τον οδήγησαν να έρθει παράνομα στη χώρα μας, ενώ ίδιος δεν φαίνεται να έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να υποβάλει αίτημα πολιτικού ασύλου.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι είναι ξεκάθαρα παράνομη η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να αποδεχθεί ως έγκυρα τα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος που δεν είχαν τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής.
Σημειώνεται επίσης ότι το προηγούμενο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η Ρόδος και η Σύμη ήταν τα νησιά τα οποία αποτέλεσαν σημεία έντονων περιπολιών των ελληνικών αρχών με ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να αποτρέψουν μαζικές προσπάθειες εισόδου ατόμων που συμμετείχαν σε αυτό. Απέναντι από τη Σύμη υπάρχει τουρκική στρατιωτική βάση με ραντάρ και μονάδα ειδικών δυνάμεων, μέλη των οποίων υπήρχε η εκτίμηση ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, και ήταν έντονη η ανησυχία της ελληνικής πλευράς μη τυχόν επιχειρήσουν να έρθουν στην Ελλάδα με φουσκωτά σκάφη.