Μυθικά κέρδη από τον παράνομο τζόγο

Μυθικά κέρδη από τον παράνομο τζόγο

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις και με νέους σκληρούς παίκτες στο προσκήνιο, παίρνει ο παράνομος τζόγος στα φρουτάκια. Πρωταγωνιστές αλλοδαποί, οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και αποφάσισαν να επενδύσουν στην αδυναμία του κράτους να ελέγξει την αγορά του τζόγου με αποτελεσματικό τρόπο.

Κινέζοι, Πακιστανοί, Ιρακινοί, κατά κύριο λόγο αλλά και άλλες εθνικότητες από την Ασιατική ήπειρο αναπτύσσουν με ραγδαίους ρυθμούς το δικό τους δίκτυο με παράνομο τζόγο. Με τα φρουτάκια να είναι σε πρώτο πλάνο, εκεί στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου σε αυτή τη δραστηριότητα και να ακολουθούν το στοίχημα και διάφορες μορφές ΚΙΝΟ (απομιμήσεις του παιχνιδιού του ΟΠΑΠ). Οι τζίροι είναι τεράστιοι και ειδικά το τελευταίο εξάμηνο μετά την απόφαση της νέας διοίκησης της Επιτροπής παιγνίων για τον κανονισμό στα VLT's σε συνδυασμό με τα capital controls, οι αλλοδαποί "επιχειρηματίες" και οι Έλληνες συνεταίροι τους (προμηθευτές των μηχανημάτων) κάνουν χρυσές δουλειές.

Καρδιά αυτής της δραστηριότητας το κέντρο της Αθήνας αλλά πλέον επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς σε πολλές γειτονιές της πρωτεύουσας και σιγά σιγά απλώνεται και στην περιφέρεια. Που; Οπουδήποτε υπάρχουν, αλλού μικρότερες, αλλού μεγαλύτερες οργανωμένες κοινότητες αλλοδαπών.

Στην οικονομική αστυνομία έχουν γνώση όσων συμβαίνουν και έχουν "τρομάξει" για το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς από τα 100.000 και πλέον παράνομα μηχανήματα που κυκλοφορούν στην αγορά, περίπου το 10% αυτών είναι στα χέρια αλλοδαπών που τα εκμεταλλεύονται και οι Έλληνες προμηθευτές τους κάνουν και αυτοί χρυσές δουλειές.

Η υπόσχεση για υψηλό pay out της τάξης του 80-85% είναι μόνο στα λόγια. Μηχανήματα με πειραγμένο λογισμικό, εξαπάτηση των τζογαδόρων και μυθικά κέρδη για τα "αφεντικά". "Ολοι οι αλλοδαποί έχουν πολύ χρήμα, έχουν μετρητά και όταν πάνε να τα περάσουν μέσα από δικά τους "κανάλια" στην πατρίδα τους, όταν επιχειρούν να τα στείλουν στους δικούς τους, εκεί τους πλησιάζουν, τους μιλούν για τα δικά τους μαγαζιά και σταδιακά τους βάζουν στο λούκι", ήταν τα λόγια ανθρώπου που γνωρίζει πως λειτουργεί η αγορά.

Οι Έλληνες προμηθευτές μηχανημάτων αν και ξέρουν ότι μακροχρόνια ίσως να βγουν χαμένοι από αυτή τη συνεργασία, στην παρούσα φάση αισθάνονται πολύ τυχεροί. Ο λόγος; Εισπράτουν και έχουν την αίσθηση πως οι κίνδυνοι για τη δουλειά είναι μικρότεροι. Αυτά τα μαγαζιά (ίντερνετ καφέ τα περισσότερα) λειτουργούν στη λογική του γκέτο. Ομοεθνείς, ομόθρησκοι, σε ξένη χώρα, ο ένας με τον άλλο, "επιχειρηματίες" και "παίκτες" δείχνουν αλληλεγγύη, έχουν τους ίδιους κανόνες, ουδείς διανοείται να κάνει κακό στον άλλο. Αυτή η "αλυσίδα" είναι ισχυρή και δύσκολα σπάει. Ο πελάτης μπορεί να παίξει και αέρα και να πληρώσει με καθυστέρηση. Πάντα πληρώνει όμως. δεν τον παίρνει να κάνει αλλιώς. Και όσο τα μηχανήματα είναι ενεργά ο προμηθευτής εισπράττει...

Για ημερήσια όρια στο ποντάρισμα ούτε λόγος. Όσο θέλει ο παίκτης, όσο αντέχει η τσέπη του. Και από αυτή τη δραστηριότητα το ελληνικό κράτος δεν εισπράττει ούτε ευρώ. Όπως και από το σύνολο των παράνομων μηχανημάτων που είναι ενεργά σε όλη την επικράτεια. Η τελευταία δημοσιοποιημένη έρευνα για τζίρους στο παράνομο τζόγο (φρουτάκια και στοίχημα) ανέβαζε το νούμερο στα 1,5 δις ευρώ το χρόνο. Πιθανότατα αυτά τα νούμερα έχουν σημαντική απόκλιση πλέον από την πραγματικότητα...