«Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο αισιοδοξίας από τη χθεσινή συμφωνία, υποθηκεύσαμε την ανάπτυξη, τη δώσαμε, δε μας ανήκει, ανήκει πλέον στους δανειστές, όπως η δημόσια περιουσία» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup.
«Δυστυχώς, ενώ με το τρίτο μνημόνιο υποθηκεύσαμε την περιουσία της χώρας για 100 χρόνια στο υπερταμείο, χθες υποθηκεύσαμε και την ανάπτυξη μίας ολόκληρης γενιάς μέχρι το 2060, στους δανειστές» ανέφερε ο κ. Μηταράκης και διευκρίνισε: «Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, όχι απλώς πήραμε μόλις 8,5 δισ., ενώ έπρεπε να έχουμε πάρει 23 δισ. μέχρι στιγμής, όχι απλώς δεχθήκαμε πλεόνασμα -λιτότητα μέχρι το 2060, όχι μόνο επιβεβαίωσε το Eurogroup ότι τα μέτρα δεν είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, όπως κοροϊδεύει τον κόσμο η κυβέρνηση, αλλά έχουν επίπτωση 3,6 δισ., το ΔΝΤ δεν μπήκε στο πρόγραμμα, η ποσοτική χαλάρωση δεν επετεύχθη και το χειρότερο... είπαμε να δώσουμε μία έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας -πολύ θετικό- αλλά αν πετύχουμε, αυτό θα το δώσουμε στους δανειστές επιταχύνοντας τις πληρωμές. Η δικιά μου γενιά θα δουλεύει σε καθεστώς λιτότητας μέχρι το 2060 και αν καταφέρουμε -που ελπίζω ως χώρα να καταφέρουμε- να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο, αυτό θα πάει στους δανειστές».
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της συμφωνίας για την έξοδο της χώρας στις αγορές ο αν. τομεάρχης της ΝΔ διατύπωσε την εκτίμηση πως «η κυβέρνηση παλεύει μήπως το 2018 και το 2019 επιστρέψει εκεί που ήμασταν το 2014». Σημείωσε δε ότι «για να βγει η Ελλάδα στις αγορές δε χρειάζεται ένα πράγμα, αλλά είναι πολυπαραγοντική η λύση». «Το πρώτο που χρειάζεται είναι αξιοπιστία, το δεύτερο ένα προφίλ χρέους με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου, το τρίτο που χρειάζεται είναι ρυθμός ανάπτυξης. Αυτό που καταφέραμε χθες είναι να πούμε στις αγορές ότι αν πετύχουμε ρυθμό ανάπτυξης, άρα αρχίσει το κράτος και έχει καλύτερες ταμειακές ροές, γιατί η οικονομά θα πηγαίνει καλύτερα, αυτές οι ταμειακές ροές είναι δεσμευμένες στους θεσμικούς δανειστές. Αυτό είναι τεράστιο εμπόδιο για την έξοδο στις αγορές» εξήγησε, συμπεραίνοντας πως «αυτή τη στιγμή κάναμε μισό βηματάκι μπρος και δύο βήματα πίσω για την έξοδο στις αγορές».
Αναφερόμενος στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας ο κ. Μηταράκης είπε ότι «η αναπτυξιακή τράπεζα δημιουργήθηκε από τον Κωστή Χατζηδάκη το 2013 [...] ξεκίνησαν να δίνονται τα πρώτα δάνεια, ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και την έκλεισε και τώρα θέλει να την ξαναδημιουργήσει και δεν πήραμε και μία δέσμευση ότι ανοίγει αύριο το πρωί με συγκεκριμένα χρήματα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: SOOC