Ν. Παππάς: Πολύ συχνά τα παραδοσιακά media αρχίζουν τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων

Ν. Παππάς: Πολύ συχνά τα παραδοσιακά media αρχίζουν τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ολοκληρώσει για πρώτη φορά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής,Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος συμμετείχε χθες, ως κεντρικός ομιλητής, σε δημόσια διάλεξη που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με θέμα «Fake News, Προπαγάνδα και Media στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στα fake news, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι πιο συχνά τα παραδοσιακά ΜΜΕ ευθύνονται για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ενώ με αφορμή τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της ΚΥΑ για τη χρήση barcode σε εφημερίδες και περιοδικά, τόνισε ότι η εφαρμογή τού μέτρου θα επαναφέρει τη διαφάνεια στις κυκλοφορίες των εντύπων.

«Πού βρισκόμαστε σήμερα; Τα ΜΜΕ είναι άπειρα. Η διαφημιστική βιομηχανία δεν επιλέγει καμπάνιες μεγάλης κλίμακας, αλλά μικρότερες στοχευμένες διαφημίσεις. Και, επίσης, οι πολιτικοί δεν έχουν, πλέον, ανάγκη τους δημοσιογράφους για να μεταφέρουν τις θέσεις τους στο κοινό, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Twitter ή το Facebook.

Αυτές οι μνημειώδεις διαφορές με το χθες θα ήταν αρκετές για να ξεπεραστεί η θεωρία των Τσόμσκι-Χέρμαν και κατά συνέπεια θα μπορούσαμε να ζούμε σε έναν πιο δημοκρατικό μεταμοντέρνο κόσμο, με πλουραλισμό και πολυφωνία στις ειδήσεις. Και ως έναν βαθμό αυτό είναι αληθές. Ή θα μπορούσε να είναι αληθές» επισήμανε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

«Σήμερα, όλοι μπορούν να πουν οτιδήποτε και αυτό να φτάσει τους πάντες. Το "οτιδήποτε", δυστυχώς, δεν αφορά μοναχά σε καινοτόμες και εποικοδομητικές ιδέες» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «το μοντέλο αντεστράφη τη στιγμή που πιστέψαμε πως η πληροφορία πραγματικά θα μπορούσε να παρέχεται άνευ τιμήματος. Ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην είδηση χωρίς κόστος. Νομίζαμε ότι δεν έχουμε πλέον ανάγκη τους δημοσιογράφους ως μεσάζοντες, γιατί μπορούμε να πάμε απευθείας στην πηγή. Ωστόσο, αποβάλλοντας τους δημοσιογράφους, αποβλήθηκε και η αξιολόγηση, η κατάταξη, η επικύρωση και η διασταύρωση των ειδήσεων και, σε κάποιο βαθμό, η λογοδοσία».

Μιλώντας για τον τρόπο που λειτουργούν κάποια ΜΜΕ, ο ίδιος υπογράμμισε: «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα το 2012, μία συστηματική καμπάνια παραπληροφόρησης ενορχηστρώθηκε από τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ της χώρας. Καθώς η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην τότε κυβέρνηση αυξανόταν, αυτή η καμπάνια αναπτυσσόταν παράλληλα.

Αυτό που ο Τσόμσκι αποκαλούσε "εθνική συναίνεση" είχε δημιουργήσει ένα "σφιχταγκαλιασμένο" πολιτικό-οικονομικό και μιντιακό σύστημα στην Ελλάδα και αυτό ακριβώς το σύστημα ήταν έτοιμο να παλέψει, με κάθε δυνατό μέσο, ώστε να κρατηθεί στην εξουσία. Αυτή η προσέγγιση επεκτάθηκε και εκτός ελληνικών συνόρων και εξελίχθηκε σε μία επιχείρηση κατεδάφισης του ΣΥΡΙΖΑ από σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης».

Όσον αφορά τα λεγόμενα fake news ο υπουργός ΨΗΠΤΕ υποστήριξε ότι «δεν ευθύνονται μόνο τα νέα media για τα fake news. Πολύ συχνά είναι τα παραδοσιακά media που αρχίζουν τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Όπως ο τηλεοπτικός σταθμός που επέλεξε να παρουσιάσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αντιστρέφοντας τον άξονα του χρόνου για να δώσει την εντύπωση της ύφεσης».

«Όσοι αλγόριθμοι και να εφευρεθούν, όσοι δημοσιογράφοι και αν διασταυρώνουν διαρκώς τις ειδήσεις, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Τα παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες περνούν περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας νέα μέσα. Πολλά από αυτά συνδυάζουν τα νέα μέσα με τα παραδοσιακά, χρησιμοποιώντας το λάπτοπ, το τάμπλετ, το κινητό τηλέφωνο και βλέποντας παράλληλα τηλεόραση. Μεγαλώνοντας, όμως, θα πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο των ενημερωμένων πολιτών και να βοηθήσουν στην ενίσχυση και όχι στην υποβάθμιση της Δημοκρατίας» παρατήρησε.

Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στο χαρτοφυλάκιό του, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Στην Ελλάδα οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν χωρίς άδεια και μάλιστα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους είναι και ιδιοκτήτες του παρόχου δικτύου. Πλέον, θεωρώ ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν η ανεξάρτητη Αρχή ολοκληρώσει για πρώτη φορά την αδειοδότηση των σταθμών».

Για Μητρώο On Line Media, ο υπουργός τόνισε ότι σε αυτό «έχουν εγγραφεί 582 εταιρείες και 1.000 ενημερωτικές ιστοσελίδες. Μόνο τα μέλη τού Μητρώου έχουν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση. Ασφαλώς, δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να "αστυνομεύσει" τα media, αλλά θέτουμε στη διάθεση της κοινότητας αυτό το εργαλείο, ώστε να αυτορυθμιστεί, ώστε να αντιμετωπίσει τα fake news, αποβάλλοντας τους διασπορείς των ψευδών ειδήσεων από το Μητρώο».

«Σύντομα θα εφαρμόσουμε το σύστημα του barcode στα έντυπα, ώστε να επέλθει διαφάνεια στις κυκλοφορίες εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και αξιοκρατία στην κατανομή της διαφήμισης. Σήμερα, οι κυκλοφορίες που ανακοινώνονται αποτελούν απλά εκτιμήσεις των πρακτορείων διανομής Τύπου, που ελέγχονται από ανταγωνιστές των περισσότερων εκδοτών εντύπων» κατέληξε ο κ. Παππάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news