Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός καταλόγισε ευθύνες για τις φονικές πλημμύρες στους δήμους, στις περιφέρειες, στο κράτος όπως επίσης μίλησε για ατομικές ευθύνες.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm σημείωσε πως «υπάρχουν ευθύνες για πάρα πολλούς -και για τους δήμους και για τις περιφέρειες και για το κράτος και ατομικές ευθύνες- όμως, πρέπει να δούμε πώς θα αποκαταστήσουμε αυτές τις ζημιές και πώς θα φροντίσουμε να μην υπάρχει αντίστοιχη κατάσταση στο μέλλον. Σε αυτή τη φάση, τη στιγμή της μάχης, οι ευθύνες δεν μπορούν να αναζητηθούν, το ζητούμενο είναι σήμερα να ανακουφιστούν οι πληγέντες και από εκεί και πέρα να πάμε σε αναζήτηση ευθυνών» επισήμανε ο κ. Σαντορινιός, παρατηρώντας ότι «η άναρχη δόμηση της χώρας δεν ξεκίνησε τώρα, έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια». «Η δική μας κυβέρνηση», πρόσθεσε, «έχει προσπαθήσει να βάλει μια τάξη σε αυτό -και με νομοθετήματα- όμως, όταν υπάρχει τόσο εκτεταμένη άναρχη αυθαίρετη δόμηση, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, ούτε σε ένα, ούτε σε δύο, ούτε σε τρία χρόνια».
Σε ό,τι αφορά τη μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δήλωσε: «Ορθώς την κατέθεσε, για να μπορέσουν να καταλογιστούν οι ευθύνες, γιατί είναι διαχρονικές. Δεν μπορεί κανείς να τις επικεντρώσει σε μία θητεία περιφερειακής Αρχής ή μίας δημοτικής Αρχής ή μίας κυβέρνησης».
Σχετικά με τα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι «υπάρχει ένα πρώτο επίδομα για την οικοσκευή και από εκεί και πέρα θα αποζημιωθούν και ζημιές πιο εκτεταμένες». «Θα προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η προσπάθεια, να γίνουν οι καταγραφές και να δοθούν τα επιδόματα. Υπάρχουν περιπτώσεις πλημμυρών στο παρελθόν, όπου δεν έχουν δοθεί ακόμη τα επιδόματα. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Σύμη ο κ. Σαντορινιός επισήμανε πως ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε ακαριαία και ξεκίνησε άμεσα η καταγραφή των ζημιών. «Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή τη γρήγορη απάντηση στο πρόβλημα, για να αισθανθούν και οι πολίτες ότι δεν έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους» εξήγησε.
Σημείωσε, δε, ότι για τους σεισμόπληκτους της Μυτιλήνης και της Κω έχει υποβληθεί αίτημα στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση. «Κάτι αντίστοιχο φαντάζομαι θα γίνει και στην περίπτωση της Μάνδρας, όπου οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Υπάρχει και ένα κριτήριο σε σχέση με το ύψος του ΑΕΠ της Περιφέρειας --πρέπει οι ζημιές να ξεπερνούν το 1,5% του ύψους του ΑΕΠ της περιφέρειας, για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός. Επειδή είναι εκτεταμένες οι ζημιές είναι πολύ πιθανόν ο όρος αυτός να καλύπτεται» εξήγησε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: SOOC