Την ανησυχία του για τις εικόνες ακραίου συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε αρκετές περιοχές της Αττικής εξέφρασε ο καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, τονίζοντας πως την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να δούμε αύξηση των κρουσμάτων.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε πως «την Δευτέρα είδαμε την πρώτη αύξηση και από Τρίτη είχαμε συνεχής αύξηση. Αυτό δείχνει μια εκτεταμένη διασπορά», ενώ εξήγησε πως η διασπορά έχει αποδειχθεί ότι γίνεται από τον συνωστισμό είτε σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους καθώς είναι αερογενής η μετάδοση και ότι μετά τη μόλυνση χρειάζεται από 1 έως 3 μέρες για να φανεί στα λύματα.
Παράλληλα, επισήμανε πως μπορεί να γίνει έκρηξη του ιικού φορτίου και να δούμε αύξηση των κρουσμάτων την άλλη βδομάδα και ότι είμαστε λίγο πιο πάνω από αρχές Μαρτίου σε σχέση με τα επίπεδα του αυτή τη στιγμή.
«Οι μετρήσεις αυτής της βδομάδας δείχνει ότι παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο σε όλη τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.
«Έκρηξη» του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα - Εκτοξεύτηκε 171% στην Αττική
«Εκρηκτική» αύξηση κατέγραψαν οι συγκεντρώσεις του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα του Λεκανοπεδίου, με την άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις να αγγίζει το 171%, προκαλώντας ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας και την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί τις επόμενες ημέρες στο ήδη επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αύξηση παρατηρείται και στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο, ενώ οριακές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε οκτώ ακόμα μεγάλες πόλεις της χώρας μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Λάρισα.
Αναλυτικά, η έκθεση του ΕΟΔΥ για τα λύματα
Την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 8 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται στην Πάτρα (-30%), στην Θεσσαλονίκη (-21%) και στα Χανιά (+16%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, όπου η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -10% έως +7%.
Αντίθετα, σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (+120%), στην Περιφέρεια Αττικής (+171%) και στον Άγιο Νικόλαο (+360%), με το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ρέθυμνο να επανέρχεται σε πρότερα υψηλά επίπεδα.