«Με εξαίρεση τους δείκτες των μονάδων και των θανάτων, υπάρχει σταθεροποίηση στις νοσηλείες και στα κρούσματα, μια οριζοντίωση. Το κύμα αυτό έχει μεγάλη διάρκεια. Η φάση της επιπέδωσης της καμπύλης θα διαρκέσει κατά πάσα πιθανότητα», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Mega.
Ενώ υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να δίνουμε βάση στα κρούσματα, γιατί τώρα με τα self tests θα βλέπουμε μεγάλους αριθμούς».
Για τα self-tests, και το γεγονός ότι παρατηρούνται διαφορετικές τιμές σε αυτά που πωλούνται στα φαρμακεία, ο κ. Τζανάκης σχολίασε:
«Νομίζω ότι η εποχή δεν επιτρέπει κερδοσκοπίες. Δέκα ευρώ τιμή, αποτελεί πρόβλημα για να το πάρει κάποιος. Τώρα θα διατεθούν ελεύθερα τέσσερα self tests σε κάθε πολίτη, οπότε αυτό το θέμα θα λήξει».
«Νομίζω ότι τα τεστ πρέπει να δοθούν στοχευμένα, όπως έγινε με τα σχολεία. Να δώσουμε στους οδηγούς που δουλεύουν στα ΜΜΜ, στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που αναγκαστικά συγχρωτίζονται, σε γραφεία του δημοσίου, όπου χρειάζεται. Στη συνέχεια θα το δίναμε και ελεύθερα στον υπόλοιπο πληθυσμό», επισήμανε.
«Το self test έχει μια μεγάλη αξιοπιστία, περίπου 6-7 ημέρες από τη στιγμή που κάποιος θα αναπτύξει το ιικό φορτίο στο σώμα του. Το self-test έχει αξιοπιστία γύρω στο 60% όταν βγει θετικό. Οι ειδικοί σωστά έβαλαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ανά τριήμερο, έτσι ώστε να βρίσκονται και αυτοί που στο προηγούμενο ήταν ψευδώς αρνητικοί», σημείωσε.
«Υπάρχει ένας ψυχαναγκασμός και αυθυποβολή»
Σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που κάνει πρεμιέρα σήμερα στη χώρα μας, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «είναι ακόμα πιο σπάνιο το φαινόμενο από ό,τι στην AstraZeneca, αν αποδειχτεί ότι υπάρχει σύνδεση των θρομβώσεων με αυτό το εμβόλιο. Φαίνεται ότι χτυπάει περισσότερο γυναίκες, σχετικά νέες. Πολλά φάρμακα, κοινά, που παίρνουμε όλοι μας, κάνουν το ίδιο σύνδρομο. Συνεχίζουμε να δίνουμε αυτά τα φάρμακα γιατί σώζουν ζωές, έναντι των σπάνιων περιστατικών που μπορεί να προκύψουν. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τον εμβολιασμό, γιατί η πιθανότητα να νοσήσει από τον κορονοϊό είναι κατά πολύ μεγαλύτερη».
«Υπάρχει ένας ψυχαναγκασμός και αυθυποβολή. Ένα περιστατικό θρόμβωσης θα σε οδηγήσει στο νοσοκομείο. Να μη φοβούνται οι πολίτες με έναν πονοκέφαλο. Τίποτα στην ιατρική είναι ακίνδυνο. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει, αλλά πρέπει με ψυχραιμία να αποφασίζει να κάνει το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.