N. Ζηλανδία: Εκκένωση θερέτρου, όπου έχουν εγκλωβιστεί 1.200 τουρίστες μετά τον σεισμό 7,8 βαθμών

N. Ζηλανδία: Εκκένωση θερέτρου, όπου έχουν εγκλωβιστεί 1.200 τουρίστες μετά τον σεισμό 7,8 βαθμών

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στρατιωτικοί άρχισαν την απομάκρυνση εκατοντάδων τουριστών και κατοίκων από την κωμόπολη Καϊκούρα της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας χθες, μια μέρα αφότου ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την περιοχή, σκοτώνοντας δύο άτομα.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών που σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατέστρεψε αγροκτήματα, έριξε τζάμια και υλικά οικοδομών από ουρανοξύστες στην πρωτεύουσα Ουέλιγκτον, και διέκοψε τη συγκοινωνία στους δρόμους και το σιδηροδρομικό δίκτυο στην βορειοανατολική πλευρά αυτού του νησιού με την άγρια ομορφιά.

Η Καϊκούρα, δημοφιλές θέρετρο για εκδρομές με πλοία για την παρακολούθηση φαλαινών, που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κράισττσερτς και κοντά στο επίκεντρο, αποκόπηκε εντελώς από τεράστιες κατολισθήσεις γης.

Τέσσερα μεγάλα ελικόπτερα της εθνικής άμυνας χρησιμοποιήθηκαν μαζί με πλοίο του ναυτικού για την αεροδιακομιδή των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στη περιοχή. Μεταξύ των βρίσκονται και 1.200 τουρίστες περίπου.

Ο Μαρκ Σόλομον, αρχηγός της τοπικής φυλής των Μάορι, Νγκάι Τάχου, η οποία ασχολείται με τουριστικές επιχειρήσεις και ιχθυοκαλλιέργειες, είπε ότι το τοπικό κέντρο συναντήσεων των Μάορι φιλοξενούσε 1.000 άτομα από χθες το πρωί. Πολλοί κοιμήθηκαν στην μεγάλη αίθουσα του κτιρίου ή σε αυτοκίνητα. Η φυλή ταΐζει όσους έχουν εγκλωβιστεί με καραβίδες, που θεωρούνται ιδιαίτερο προϊόν της κωμόπολης. Με την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι τρόμπες στις δεξαμενές που κρατούν τα ακριβά μαλακόστρακα σταμάτησαν να λειτουργούν. "Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε το φαγητό από το να το πετάξουμε στα σκουπίδια, γι'' αυτό το στέλνουμε στο (κέντρο) για να ταΐσουμε τον κόσμο", είπε ο Σόλομον στο πρακτορείο Reuters τηλεφωνικά.

Οι διασώστες δυσκολεύτηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τη βροχή, ενώ εκατοντάδες μετασεισμοί συνεχίζουν να κλονίζουν την περιοχή.

Η χώρα δέχθηκε επίσης βοήθεια από το αμερικανικό ναυτικό δύο ελικοπτέρων που απογειώθηκαν από αεροπλανοφόρο καθώς και τη βοήθεια του ιαπωνικού στρατού.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του κινεζικού προξενείου στο Κράισττσερτς, η Κίνα νοίκιασε τέσσερα ελικόπτερα και μετέφερε 40 Κινέζους, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, από την Καϊκούρα αργά χθες. Άλλοι 60 Κινέζοι θα μεταφερθούν σήμερα.

Ο πρωθυπουργός Τζον Κι πέταξε πάνω από την κωμόπολη χθες και περιέγραψε τις κατολισθήσεις στα βουνά ως "τρομακτικές", αναφέροντας ότι οι ζημιές θα κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες προστασίας των πολιτών, οι σεισμικές δονήσεις έχουν δημιουργήσει 80.000-100.000 κατολισθήσεις εδάφους.

Πολλοί εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στα γραφεία τους στο Ουέλιγκτον, του οποίου το κέντρο είχε κλείσει χθες ώστε να αποφανθεί το δημοτικό συμβούλιο για την ασφάλεια των κτιρίων. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει από το προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι του.

Το σεισμολογικό σύστημα καταγραφής σεισμών της Νέας Ζηλανδίας (Geonet) είπε ότι ο μεγάλος σεισμός ήταν 7,5 βαθμών, ενώ το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο τον χαρακτήρισε ως 7,8 βαθμών. Οι σεισμολόγοι είπαν ότι ο σεισμός φαίνεται να ήταν δύο σεισμοί που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, και οι οποίοι κλόνισαν τη χώρα για περίπου δύο λεπτά.
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην περιοχή γνωστή ως "το Δαχτυλίδι της Φωτιάς", ένα τόξο περίπου 40.000 χιλιομέτρων με ηφαίστεια και υποθαλάσσια ορύγματα που περιβάλλει μεγάλο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το Κράισττσερτς, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας στο πανέμορφο Νότιο Νησί, ακόμα δεν έχει συνέλθει από έναν σεισμό 6,3 βαθμών που σημειώθηκε το 2011 και σκότωσε 185 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ