Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό με τον Mustafa Akinci να αποχωρεί από το τραπέζι των συζητήσεων που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με αφορμή το ενωτικό δημοψήφισμα το οποίο όπως είχε τονίσει η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ήταν πρώτο στην ατζέντα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν πρόκειται για ολοκληρωτικό ναυάγιο ή όχι, εάν δηλαδή ο Mustafa Akinci αποχώρησε από τη σημερινή συνάντηση ή από όλη τη διαδικασία των συνομιλιών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Mustafa Akinci συναντήθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά μετά το θέμα που δημιούργησε η τουρκική πλευρά με πρόσχημα την νομοθετική τροπολογία που εισάγει αναφορά στα σχολεία για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.
Κυβερνητικές πηγές λένε πως η αποχώρηση Akinci ήταν μια προαποφασισμένη κίνηση. Η αντιπροσωπεία του Προέδρου της Δημοκρατίας αποχώρησε πριν από λίγο από το χώρο των συνομιλιών, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε έντονα εκνευρισμένος κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό.
Ενδεικτικό ήταν το ύφος του κατά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που τον ρώτησαν για τα όσα είχαν λάβει χώρα. Δεν θα ήθελα να πω τίποτα πέραν των όσων έχω πει. Θα περιμένετε να προβώ σε γραπτή δήλωση. Έχετε πλήρη γνώση των όσων έχουν γίνει.
Αναμένεται να διαφανεί στη συνέχεια αν η αποχώρηση Akinci από τις συνομιλίες είναι μόνιμη ή αν πρόκειται για αντίδραση πάνω στο θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.
Πάντως και τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι εκφράζουν την έκπληξή τους για το σύντομο όπως λένε της σημερινής συνάντησης, ενώ έλαβαν ξαφνικά το μήνυμα να μεταβούν στο "Προεδρικό" όπου θα γίνουν δηλώσεις από Mustafa Akinci.
Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ επίσης αναφέρουν πάντως πως πρόκειται για μια από τις χειρότερες συναντήσεις που είχαν οι δυο ηγέτες στα πλαίσια συνομιλίας του κυπριακού.
H εκδοχή του M. Akinci για τη σημερινή συνάντηση
Δεν αποχώρησα από τις συνομιλίες, ούτε είχα πρόθεση να αποχωρήσω από τις διαπραγματεύσεις, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Mustafa Akinci, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Κατεχόμενα, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επανέλαβε στον κ. Αναστασιάδη ότι πρέπει να αλλάξει η απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. «Είπα ξεκάθαρα στον κ. Αναστασιάδη ότι ενώ εργαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον, αυτή η απόφαση πρέπει να διορθωθεί», τόνισε. Επίσης, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για να αλλάξει η συγκεκριμένη απόφαση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Αναστασιάδης ανέγνωσε πεντασέλιδο έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν σε εορτασμούς που γίνονται στα Κατεχόμενα για την τουρκική εισβολή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
Ακόμη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Espen Barth Eide, αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκλήθηκε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την απόφαση της Βουλής, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναφορά του κ. Eide προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ανέφερε στον κ. Eide ότι η ατμόσφαιρα δεν ήταν καλή, πως δεν είχε νόημα η συνέχιση της συνάντησης και έφυγε.
«Από εκεί και πέρα, η πόρτα είναι ανοικτή και εξαρτάται από αυτούς το πώς θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Akinci.
Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να εκτονώσουν την κατάσταση
Χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδιώκουν τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε.
Στις 4.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Espen Barth Eide με τον Mustafa Akinci, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επί του παρόντος δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Eide. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο κ. Αναστασιάδης θέτει ως προϋπόθεση για μια τέτοια συνάντηση, να τοποθετηθούν τα Ηνωμένα Έθνη με γραπτή δήλωση για το ποιος είχε αποχωρήσει από τη σημερινή συνάντηση.
Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη μετέφεραν στους δημοσιογράφους την πληροφορία ότι καθορίστηκε συνάντηση Eide-Αναστασιάδη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Eide, κατά την οποία διαμαρτυρήθηκε στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για τα όσα μεταφέρθηκαν στους δημοσιογράφους από πλευράς των επισήμων του διεθνούς οργανισμού.
M. Akinci: Ας διορθώσει το λάθος ο Αναστασιάδης
Νωρίτερα, λίγο πριν συναντήσει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας άνοιξε τα χαρτιά του, μιλώντας στην Καθημερινή Κύπρου, σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων περί του «εορτασμού» της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950. Ο Mustafa Akinci αναλύει το όλο ζήτημα και αναφέρεται στους λόγους που κρύβονται πίσω από την έντονη ενόχληση της κοινότητας του. Τέλος, ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να λάβει πρωτοβουλίες για να κυλήσουν ομαλά οι συνομιλίες με τερματικό σταθμό την τελική λύση του Κυπριακού.
- Ποια η εκτίμηση σας για το ζήτημα και γιατί η τόσο έντονη αντίδραση;
Η απόφαση που λήφθηκε υπό την πρωτοκαθεδρία του ΕΛΑΜ στην βουλή της Νότιας Κύπρου έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση και τον αναβρασμό ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους. Θα πρέπει να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι αυτής της απογοήτευσης. Επίσης, μετά την έκκληση μου για την απόσυρση της εν λόγω απόφασης, ο κ. Αναστασιάδης υποβάθμισε τη σημασία του ζητήματος και ως ανταπάντηση δήλωσε ότι «πρόκειται για μια αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός, μην το μεγαλοποιείτε, και εσείς έχετε τα τάδε, τα δείνα κ.ο.κ.». Δυστυχώς αυτή η εξέλιξη αύξησε το κλίμα της απογοήτευσης. Το ζήτημα έχει πολλές διαστάσεις.
Σχετικά με την πολιτική πτυχή του ζητήματος, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε πως σε ότι αφορά την υπόθεση της Ένωσης, το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ έδωσε την έγκρισή του στην επιτροπή είναι μια άκρως προβληματική εξέλιξη. Πρόκειται για το κόμμα του κ. Αναστασιάδη. Αυτοί διευκόλυναν την ψήφιση της εν λόγω απόφασης στην βουλή. Αυτό μας έδειξε ότι το μικρότερο κόμμα έχει την δυνατότητα να παρασύρει πίσω του τη βουλή. Μαζί με την πολιτισμική πτυχή, αυτή η εξέλιξη αποτελεί την δεύτερη πτυχή της όλης υπόθεσης. Αυτό που επιθυμώ να τονίσω είναι το εξής: Η νεολαία και τα μηνύματα που εκπέμπουμε σε αυτήν έχουν μεγάλη σημασία. Μαζί με αυτό, είναι πολύ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι ένα κόμμα όπως το ΕΛΑΜ παρασέρνει την βουλή. Επίσης υπάρχει και μια τρίτη πτυχή: Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε πολύ νωρίς. Έτσι, τίθεται το εξής ερώτημα: Αν ο κ. Αναστασιάδης, σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, δεν δύναται να εμποδίσει το λάθος, πως θα πραγματοποιήσουμε βήματα στα άλλα ζητήματα; Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα. Θεωρώ πολύ ανησυχητική εξέλιξη την μεταφορά της Ένωσης στο προσκήνιο σε αυτή την συγκυρία και την προβολή της στην νεολαία. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης υποβαθμίζει την σημασία αυτής της εξέλιξης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ