Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ενδέχεται να διατάξει να γίνουν στρατιωτικά πλήγματα στη Βόρεια Κορέα αν η Πιονγκγιάνγκ αποφασίσει να προχωρήσει σε μια νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, μεταδίδει το NBC News.
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην περιοχή δύο αντιτορπιλικά ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους Τόμαχοκ και το ένα από αυτά απέχει 482 χιλιόμετρα από ένα πεδίο δοκιμών της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Χθες ο Trump διεμήνυσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι θεωρεί πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί πρόβλημα και αυτό θα διευθετηθεί. Ο Trump πρόσθεσε ότι περιμένει από την Κίνα να ασκήσει πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες για τα πυρηνικά όπλα. Αλλά ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα λύσει το πρόβλημα αν η Κίνα δεν συμβάλει.
Ο Donald Trump έκανε τα σχόλια αυτά λίγες ώρες αφού οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν στο Αφγανιστάν—για πρώτη φορά—μια βόμβα τεράστιας ισχύος, τη MOAB (Massive Ordinance Air Blast κατά την επίσημη ονομασία της, ή Mother of All Bombs, «μητέρα όλων των βομβών», όπως αποκαλείται από αμερικανούς στρατιωτικούς). Στόχος ήταν ένα σύστημα υπόγειων στοών του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Trump είπε πως δεν τον ενδιαφέρει αν η ρίψη της MOAB στο Αφγανιστάν έστειλε ένα μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας.
Tο Πεντάγωνο δεν σχολιάζει τις πληροφορίες του NBC News
Το αμερικανικό Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC News περί ενδεχόμενης ανάληψης προληπτικής στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι η πολιτική του είναι να μη συζητά δημόσια σχετικά με μελλοντικές επιχειρήσεις ή «να κάνει δημόσια υποθέσεις για πιθανά σενάρια».
«Οι διοικητές πάντοτε εξετάζουν το πλήρες φάσμα των επιλογών για την προστασία μας έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης», ανέφερε η Dayna White, μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ανακοίνωσή της.
«Η δέσμευσή μας στην υπεράσπιση των συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένων της Κορέας και της Ιαπωνίας, εναντίον δυνητικών απειλών, παραμένει ακλόνητη», πρόσθεσε η ίδια.
Η Πιόνγκγιανγκ επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή μεταφέρουν "τεράστια, πυρηνικά στοιχεία" στην περιοχή
Η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε σήμερα τις ΗΠΑ επειδή μεταφέρουν «τεράστια πυρηνικά, στρατηγικά στοιχεία» στην κορεατική χερσόνησο, την ώρα που ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο κατευθύνεται στην περιοχή καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Πιόνγκγιανγκ πρόκειται να προχωρήσει σε μια νέα, έκτη στη σειρά, δοκιμή πυρηνικού όπλου.
Η ένταση έχει οξυνθεί μετά τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον στη Συρία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για τα σχέδια του προέδρου Trump σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, η οποία εξακολουθεί να πραγματοποιεί δοκιμές βαλλιστικών και πυρηνικών πυραύλων, παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η πολιτική της «στρατηγικής υπομονής» τελείωσε.
Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ινστιτούτου για τον Αφοπλισμό και την Ειρήνη που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας εξέδωσε μια ανακοίνωση καταδικάζοντας τις ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει «ειρήνη μέσω της ισχύος».
«Οι ΗΠΑ εισάγουν στην κορεατική χερσόνησο, μια από τις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη, τεράστια στρατηγικά, πυρηνικά στοιχεία, απειλώντας σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια της χερσονήσου και ωθώντας την κατάσταση εκεί στα πρόθυρα πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.
«Αυτό έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ενδέχεται να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στη χερσόνησο θερμοπυρηνικός πόλεμος και αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτει η ανακοίνωση.
Αύριο Σάββατο είναι η «Ημέρα του Ήλιου» για τη Βόρεια Κορέα, η 105η επέτειος από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή του κράτους.
Η Κίνα, η μόνη σύμμαχος της Βόρειας Κορέα, η οποία όμως είναι αντίθετη στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγκγιανγκ, ζήτησε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια ειρηνική επίλυση και την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.
«Η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να λύσει το θέμα», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.
Από την πλευρά του ο Trump προειδοποίησε χθες ότι οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν με το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» με ή χωρίς την Κίνα.