ΝΔ: «Ναι» στην κατάτμηση της Β' Αθηνών αν δοθεί ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού

ΝΔ: «Ναι» στην κατάτμηση της Β' Αθηνών αν δοθεί ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού

Λέμε στην κυβέρνηση «ευχαρίστως ναι» στην κατάτμηση της Β'' Αθηνών, αλλά να κάνουμε και όλα αυτά που η ΝΔ είχε προτείνει και τα οποία συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, που έχει το εκλογικό μας σύστημα, δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, αρχές του 2016, αμέσως καταθέσαμε μία συγκεκριμένη πρόταση νόμου, η οποία είχε ως σκοπό να αντιμετωπίσει δύο από τις μεγαλύτερες παθογένειες του εκλογικού συστήματος, πρώτον τις πολύ μεγάλες περιφέρειες και δεύτερον το αδιανόητο, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού», υπενθύμισε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε:

«Καταθέσαμε αυτήν την πρόταση νόμου δύο φορές, από το 2016. Ούτε καν δέησε η κυβέρνηση να τη συζητήσει στη Βουλή και είχε μέσα και την κατάτμηση της Β'' Αθηνών σε τρεις μικρότερες εκλογικές περιφέρειες και την κατάτμηση του υπολοίπου Αττικής σε δύο μικρότερες περιφέρειες και την χορήγηση του αυτονόητου δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Ούτε συζήτηση δεν έγινε στη Βουλή, δεν μπήκε καν στην ημερήσια διάταξη. Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή της τακτική, με καθαρά ψηφοθηρικά κίνητρα και λέει να κατατμήσουμε την Β'' Αθηνών. Εμείς λέμε ναι στην Β'' Αθηνών, εφόσον η κυβέρνηση δεχτεί επιτέλους το αυτονόητο [...] την πρόταση νόμου της ΝΔ και για την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της ελληνικής οικονομίας την επομένη της ολοκλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής η κ. Κεραμέως παρατήρησε: «Σε ποια άλλη χώρα που βγήκε από το πρόγραμμα υπήρχε τέτοιο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, υπήρχαν μέτρα 5,2 δισ. ευρώ που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τη λήξη του προγράμματος; [...]

Σε καμία και δυστυχώς βγήκε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο κ. Σεντένο και μίλησε ξεκάθαρα για ενισχυμένη εποπτεία, για 4 εκθέσεις παρακολούθησης ανά έτος, για πιθανές μελλοντικές παρεμβάσεις σε περίπτωση αποκλίσεων. Είναι σαφές ότι τον Αύγουστο του 2015 θα λήξει νομικά η συμφωνία με τους δανειστές, το οποίο σημαίνει πλέον ότι δεν θα έχουμε πλέον χρήματα από τους δανειστές , πλην όμως θα συνεχίζουμε τις υποχρεώσεις μας».

Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ επισήμανε ότι η δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εάν δεν επιλυθεί το ονοματολογικό είναι «το μοναδικό πλην όμως πάρα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της χώρας μας και δεν πρέπει να το απεμπολήσουμε, να το παραδώσουμε για να πάρουμε με δόσεις αυτά τα οποία ενδεχομένως θα συμφωνηθούν και με ένα αβέβαιο αποτέλεσμα». 

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για μία συμφωνία, η οποία θα περιγράφει συγκεκριμένα βήματα, ώστε να αλλάξει και η συνταγματική ονομασία της γείτονος. Αυτό ούτε λίγο- ούτε πολύ προμηνύει έναν τεμαχισμό της λύσης, εφαρμογή μιας λύσης κατά στάδια και αυτό είναι κάτι για το οποίο έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από την πρώτη στιγμή [...]

Εμείς λέμε επ ουδενί μία λύση τεμαχισμού, θέλουμε μία λύση, η οποία θα είναι ενιαία, θα είναι συνολική και θα είναι οριστική και βεβαίως μία λύση που θα ισχύει έναντι όλων, erga omnes».

Αναφορικά, εξάλλου, με το θέμα των προβλημάτων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, που έφερε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η τομεάρχης της ΝΔ σημείωσε: «Στο συγκεκριμένο τμήμα υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις, φοβερά δημοσιονομικά προβλήματα και το Τμήμα αδυνατεί επί της ουσίας να συνεχίσει το έργο του, όπως θα έπρεπε και να προσφέρει τις υπηρεσίες που θα έπρεπε στους φοιτητές. 

Από ό,τι φαίνεται έχουν γίνει κάποιες κρούσεις προς το υπουργείο, υπήρχαν κάποιες δεσμεύσεις να εκταμιευτούν κάποια ποσά πλην όμως δεν έχουν εκταμιευτεί και δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για το πώς θα θεραπευτούν αυτά τα προβλήματα και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news